Alternatieven voor Google Maps: vijf navigatie-apps voor Android en iOS

06072021 navigatie-app.jpeg

Google Maps is handig, maar er is ook flink wat kritiek op hoe de datagedreven machine onze informatie verzamelt en bijhoudt tijdens het navigeren. Goed om hiervan op de hoogte zijn! Uiteraard bepaal je zelf welke app jouw voorkeur heeft. Maar welke alternatieve navigatie-apps zijn er eigenlijk voor Android en iOS?

Fysieke landkaarten zijn passé en de weg uit je hoofd kennen is fijn, maar gelukkig niet per se nodig. Navigatie-apps bieden gemak, tijdsbesparing, maar bovenal de weg naar je bestemming.

Vijf alternatieve navigatie-apps

We hebben vijf apps voor je op een rijtje gezet die voor zowel Android en iOS gratis beschikbaar zijn als download in de respectievelijke stores (Google Play Store en Apple App Store).

Maps.me

Maps.me is een gedetailleerde navigatie-app die kaarten tevens offline beschikbaar stelt. Je kunt dus ook zonder internet een route zoeken. Het betreft een opensouce-alternatief (OpenStreetMap), dat dagelijks wordt bijgewerkt. Je kunt de navigatie-app gebruiken voor de auto, maar ook om te wandelen of fietsen. 'Tijdens het fietsen of wandelen laat de app zien of de weg bergop- of bergafwaarts gaat', aldus de ontwikkelaar. De app biedt daarnaast wereldwijde ondersteuning, waardoor je ook kunt navigeren in het buitenland.

Klachten

Nadeel: na de ‘grote’ update was er eind december veel kritiek op de werking van de app (traag, geen huisnummers meer, routes konden niet meer worden geïmporteerd etc.). De ontwikkelaar laat in een reactie weten dat ze hebben geluisterd naar de feedback van de gebruikers: kaarten zijn weer offline beschikbaar en je kunt bookmarks opslaan. Ook zijn er geen advertenties meer. In online reviews is wel te lezen dat sommige gebruikers een crash van de app ervaren.

Privacy Maps.me

Zoals Radar eerder meldde worden er vraagtekens geplaatst bij de werkwijze van Google Maps als het aankomt op je privacy. Maar hoe zit het eigenlijk met je privacy als je Maps.me gebruikt?

De meeste apps houden bepaalde gegevens bij, maar Maps.me houdt wel minder gegevens bij dan Google Maps. Ook worden er minder gegevens gekoppeld aan je online identiteit. Je kunt de privacylabels van beide apps hier zien: 

00Privacylabel Maps.me kopie.jpeg
Privacylabel Maps.me
00Privacylabel Google Maps.jpeg
Privacylabel Google Maps

Waze

Waze is eigenlijk puur op automobilisten gericht. Veel gebruikers zijn te spreken over Waze, omdat je door de actieve gemeenschap op de hoogte wordt gehouden van onder andere: files, flitsers en snelheidscontroles. Je kunt een gratis account aanmaken en voordeel halen uit de samenwerking en realtime informatie van andere gebruikers, maar het is niet verplicht. Waze biedt veel mogelijkheden, maar kan hierdoor wel wat onoverzichtelijk zijn.

Nadelen

Waze biedt helaas geen mogelijkheid om offline kaarten op te slaan. Je hebt dus altijd internetverbinding nodig om te navigeren of je laadt thuis de route/kaart. Ook zou de app voor sluipverkeer zorgen. De app kent het verschil tussen snel- en dorpswegen niet.

Privacy Waze

Waze is in 2013 overgenomen door Google. Op WikiPedia staat dat Waze door Google aan Google Maps is gekoppeld voor het uitwisselen van gegevens. De privacylabels van beide apps lijken dan ook erg op elkaar. 

00Privacylabel Waze.jpeg
Privacylabel Waze

HERE WeGo

HERE WeGo (voorheen Here Maps) is geschikt voor navigeren tijdens het autorijden of wandelen. De navigatie-app was oorspronkelijk een onderdeel van Nokia, maar de app werd later verkocht aan een groep autofabrikanten.

De simpele en duidelijke interface is volgens velen een pluspunt. Je kunt gemakkelijk landkaarten downloaden om offline te navigeren, maar je dient hiervoor wel voldoende opslagruimte te hebben op je smartphone. Er zijn ook opties voor realtime verkeersinformatie, het tonen van de maximale snelheid en informatie voor het openbaar vervoer. 

Nadelen

Volgens gebruikers is HERE WeGo minder goed in het tonen van files en het herberekenen van routes. Ook is de informatie niet altijd up-to-date. Daarnaast zijn er meer klachten na de laatste update.

00-6072021 Here we GO.png
Privacylabel HERE WeGo

Sygic GPS

Sygic is ook erg populair. De navigatie-app heeft een realistische weergave. Zo zie je bijvoorbeeld exact hoe een bocht loopt en hoe de straat eruit ziet. Hier moet echter ook gelijk een kanttekening bij worden geplaatst: de app is niet helemaal gratis. Ja, je kunt de app gratis downloaden, máár je kunt dan niet gebruikmaken van alle functies. Premium+ kost 29,99 euro per jaar. Ook zijn er online verschillende klachten te vinden over de laatste update (de app zou vaker crashen).

De app maakt gebruik van de kaarten van TomTom en je kunt kaarten downloaden, zodat je offline kunt navigeren. De premium+-versie biedt onder andere: stembegeleiding en snelheidslimieten.

00Privacylabel GPS.jpeg
Privacylabel Sygic GPS

TomTom Go

Mocht je gewend zijn om te navigeren met een TomTom-navigatiesysteem, dan kun je ook gebruikmaken van een app voor smartphones. Hierdoor hoef je geen los navigatiesysteem in je auto te hebben. TomTom Go biedt een gebruikservaring die gelijkwaardig is aan de losse navigatiesystemen, maar wel met de voordelen van een smartphone. Je kunt kaarten downloaden, zodat je offline kan navigeren. De app biedt verder mogelijkheid om verkeersinformatie weer te geven en ook geeft de app een waarschuwing bij vaste en mobiele flitsers.

Nadelen

De app is niet volledig gratis. Er zijn verschillende abonnementen. 

00 tomtom .jpeg
Privacylabel TomTom Go

Welke navigatie-app past het beste bij mij?

Dat gezegd hebbende: een uitleg over verschillende navigatie-apps biedt inzicht. Maar welke app jouw voorkeur geniet, is natuurlijk heel persoonlijk. Of dat nou Google Maps is vanwege het gemak óf een van de bovenstaande alternatieven vanwege andere voordelen, er is voor ieder wat wils!

Nieuws van Radar ook op je tijdlijn? Volg ons op Instagram!