App review: Flitsmeister, boetes voorkomen en tijd besparen?

app-review-flitsmeister-180607.jpg

Met Flitsmeister bespaar je volgens de makers tijd en voorkom je boetes. Sinds een tijdje zit er ook een navigatiefunctie in de app. Is Flitsmeister de ideale app voor automobilisten?

Hoe goed je soms ook oplet in het verkeer, het kan altijd voorkomen dat je een verkeersbord hebt gemist. Mag je hier zestig kilometer per uur of tachtig? Je rijdt buiten de bebouwde kom en besluit te gokken op tachtig kilometer per uur. Een paar weken later krijg je het antwoord: een enveloppe van het CJIB. Een verkeersboete voor te hard rijden. Tachtig kilometer per uur op een weg waar zestig is toegestaan.

Welke informatie toont Flitsmeister?

Gelukkig zijn er tegenwoordig apps die tonen hoe hard je mag rijden. Navigatie-app Waze is hier een voorbeeld van. Ook de Nederlandse app Flitsmeister toont te allen tijde wat de maximale snelheid is, maar ook hoe hard je momenteel rijdt (gemeten op basis van GPS).

Flitsmeister staat bekend als de app die toont of er flitsers in de buurt staan. Toch biedt de app veel meer informatie dan alleen de locatie van flitsers. Zo krijg je meldingen van wegwerkzaamheden, files, ongelukken, stilstaande voertuigen en ook als het wegdek slecht is krijg je een melding.

Naderende ambulances sturen via Flitsmeister een signaal als ze achter je rijden, zodat je veilig en op tijd ruimte kan maken.

Overzichtelijk

Ondanks dat Flitsmeister veel informatie kan tonen, blijft de app lekker overzichtelijk. De app toont welke meldingen er zijn voor de weg waar je nu op rijdt. Als er geen meldingen bekend zijn, dan zal er ook niets worden getoond. Je ziet wel altijd hoe hard je rijdt en hoe hard je mag rijden. Als er actieve meldingen bekend zijn, worden deze getoond op basis van afstand. Je ziet dus eerst de flitser die over 500 meter staat en daaronder zie je de melding van een stilstaand voertuig over drie kilometer, zodat de informatie overzichtelijk blijft.

Overigens bevat de gratis versie van de app wel advertenties. Dit betekent dat je soms een melding denkt binnen te krijgen, maar dat blijkt een advertentie te zijn. In de betaalde variant (9 euro per jaar) krijg je geen reclame te zien.

Werkt Flitsmeister ook buiten Nederland?

Flitsmeister is een Nederlandse app, maar biedt ook bij buitenlandse tripjes relevante informatie. Overal in Europa werkt de app, behalve in Zwitserland. In Frankrijk mag Flitsmeister geen exacte locatie van flitsers doorgeven, maar wel zogenaamde gevarenzones aangeven.

Hoe betrouwbaar is de informatie van Flitsmeister?

De informatie in Flitsmeister is een combinatie van diverse externe bronnen, maar is vooral afkomstig van meldingen van gebruikers. De meer dan één miljoen appgebruikers kunnen via de knop 'Melden' melding maken van flitsers, files, ongelukken en andere verkeerssituaties.

In Flitsmeister kun je trouwens geen meldingen doorgeven van alcoholcontroles. De dienst vermeldt op zijn site: 'Wij waarschuwen alleen voor controles die te maken hebben met snelheid: vaste flitspalen en mobiele flitsers (lasercontroles kan je gewoon als mobiele flitser melden). Wij willen lullige boetes voorkomen en vooral ook waarschuwen voor remmende voertuigen voor je wat voor onveilige situaties kan zorgen. Alcohol, belasting of wat voor andere controles kan je niet melden in de app.'

Dit informatie in de app is completer als je in een gebied bent met veel andere Flitsmeister-gebruikers. De app toont overigens het aantal gebruikers dat voor je rijdt (tussen de 0 en 10 kilometer voor je op je huidige weg), zodat je enigszins kan beoordelen hoe betrouwbaar de informatie is. Flitsmeister erkent dat de informatie niet altijd juist of volledig bijgewerkt is. Vertrouw dus niet blind op de app, maar let op de verkeersborden en pas je rijgedrag aan op de omstandigheden. De app is hierbij vooral een handig hulpmiddel.

Flitsmeister geeft soms pas de melding dat er een file is op het moment dat je er al in staat. Het zou prettiger zijn dat je deze melding iets eerder krijgt, zodat je kan voorkomen dat je überhaupt in de file terecht komt.

Navigatie

Sinds Flitsmeister versie 7.0 (die eerder dit jaar is uitgekomen) kun je ook navigeren via Flitsmeister. Hierdoor heb je relevante route-informatie en navigatie dus in één app. De navigatiefunctionaliteit bevindt zich nog wel in een betaversie en is nog niet zo krachtig als concurrenten zoals Google Maps. De kaarten zijn op dit moment niet altijd even duidelijk en ook krijg je niet altijd de beste routes voorgeschoteld. Hier moet dus nog wat werk gebeuren. Overigens kun je Flitsmeister ook op de achtergrond gebruiken. Hierdoor krijg je nog steeds route-informatie, maar kun je qua navigatie voor een alternatieve app kiezen.

Conclusie

Flitsmeister is een prettig hulpmiddel voor automoblisten. Je krijgt op een overzichtelijke manier relevante routeinformatie voorgeschoteld. Hierdoor kan je voorkomen dat je een boete krijgt voor te hard rijden en kun je beter rekening houden met wisselende omstandigheden op de weg. De toevoeging van de navigatiefunctionaliteit is heel prettig op papier, maar in de praktijk kan Flitsmeister helaas nog niet tippen aan andere navigatieapps.

Download Flitsmeister (gratis) voor Android of iOS