Vier handige navigatie-apps voor Android en iOS

navigatieapps_60228110_l.jpg

De tijd dat je een fysieke landkaart nodig had om van A naar B te komen ligt inmiddels ver achter ons. Door handige navigatie-apps op je smartphone is het zelfs niet perse nodig om een los navigatietoestel zoals een TomTom aan te schaffen. Wat zijn handige apps om gemakkelijk met je auto van A naar B te navigeren? Radar zet er vier op een rij.

De meeste navigatie-apps voor Android of iOS doen wat je van ze verwacht: ze tonen je de route van A naar B. Het verschil tussen de apps zit hem in hoe ze dit doen.

Waar moet je op letten?

Een deel van de navigatie-apps zet vooral in op offline navigatie, zodat je van A naar B kan komen zonder dat je dit voelt in je databundel. Andere navigatie-apps zorgen er juist vooral voor dat je tijd bespaart. Hoe kom je zo snel mogelijk op je bestemming: zijn er bijvoorbeeld alternatieve routes beschikbaar? Maar er zijn ook nog extraatjes die apps tonen: wat is de maximaal toegestane snelheid, staan er files op je route en wordt er geflitst?

Voor dit overzicht hebben we gekozen voor vier navigatie-apps die populair in Nederland zijn en beschikbaar zijn voor zowel Android als iOS. Google Maps en Here WeGo zijn geschikt voor navigeren tijdens het autorijden of wandelen, terwijl Waze en TomTom Go Mobile zich eigenlijk puur op automobilisten richten.

Google Maps

Navigatie-app: Google Maps (foto)

Google brengt regelmatig nieuwe functies uit voor Maps om het navigeren slimmer te maken. Zo geeft de app realtime aan hoe druk het op de weg is en biedt de app suggesties voor alternatieve routes die sneller zijn. Op deze manier kun je in de spits op een traject van een uur al snel tien minuten winnen door de snelste route te pakken. Als je navigeert naar een winkel en de verwachte aankomsttijd ligt voor de openingstijd van de winkel, dan geeft Google dit aan, zodat je niet onnodig voor een gesloten deur hoeft te wachten.

De navigatie-app van Google biedt niet alleen navigatiemogelijkheden voor automobilisten, maar ook voor fietsers en voetgangers. Ook het openbaar vervoer zit verwerkt in de app. Als je geen grote databundel hebt, kun je in Google Maps ook kaarten offline opslaan.

Waze

Navigatie-app: Waze (foto)

De rest van de app oogt een stuk onrustiger. Als je de eerste keer Waze opstart word je overladen met informatie. Zo vraagt de app of je een account wil aanmaken en of je je contacten wil importeren in de app. Waze biedt veel mogelijkheden, maar is hierdoor wel onoverzichtelijk. Voordat je Waze gaat gebruiken is het verstandig om eerst rustig te wennen aan de interface voordat je de weg opgaat.

Hoewel het niet perse nodig is om een gratis account bij Waze aan te maken, is het wel aan te raden. De kracht van Waze ligt in de samenwerking met andere gebruikers. Gebruikers houden elkaar op de hoogte van wat er op de weg gebeurt: staat er bijvoorbeeld file, controleert de politie op snelheid of is er een ongeluk gebeurd? In gebieden waar Waze minder wordt gebruikt kan de informatie daardoor minder betrouwbaar zijn. Bij het inplannen van een route geeft Waze ook aan welke obstakels op je route zijn en wat alternatieve routes zijn.

Waze toont je eigen én de maximaal toegestane snelheid in het navigatiescherm. Hierdoor kun je niet meer zeggen dat je een verkeersbord hebt gemist en is een snelheidsboete echt je eigen schuld.

Here WeGo

Navigatie-app: Here (foto)

Here WeGo heeft een simpele interface en weinig noemenswaardige extra's, waardoor de app gemakkelijk in gebruik is. De app draait vooral om offline navigeren, maar biedt nog wel opties om real-time verkeersinformatie te ontvangen. Dit laatste gaat wel ten koste van je databundel.

Net als Waze toont ook Here WeGo de maximale snelheid die je mag rijden, zowel in Nederland als in het buitenland. Hoewel Here WeGo zich vooral op automobilisten richt, kun je de routeplanner ook prima gebruiken als je wandelt. Ook biedt Here, net als Google Maps, informatie over het openbaar vervoer aan.

TomTom Go Mobile

Navigatie-app: TomTom (foto)

TomTom Go Mobile biedt een gebruikservaring die gelijkswaardig is aan de losse navigatiesystemen, maar wel met de voordelen van een smartphone. Als je de app opstart vraagt de kaartendienst je eerst welke kaarten je wilt downloaden zodat je offline kan navigeren.

Als je kiest voor de Benelux dan heb je 385 megabyte vrije ruimte nodig om je telefoon, maar je kunt er ook voor kiezen om Europa in zijn geheel te downloaden. Hier heb je echter 6,5 gigabyte voor nodig. De app van TomTom biedt verder mogelijkheid om verkeersinformatie weer te geven en ook geeft de app een waarschuwing bij vaste en mobiele flitsers.

In tegenstelling tot de andere drie apps is TomTom Go Mobile niet volledig gratis. Je kunt tot slechts 75 kilometer per maand gratis navigeren, maar als je meer kilometers wilt maken, dan zul je moeten betalen. Een licentie voor één jaar kost ongeveer twintig euro, terwijl drie jaar bijna 45 euro kost.