Slim verkeer in Amsterdam met TNO en Google

googlemaps-amsterdam-780.jpg

Amsterdam gaat samenwerken met kennisinstituut TNO en Google om het verkeer in de stad slimmer te laten doorstromen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de verkeersstatistieken van Google, maakten de partijen donderdag bekend.

De internetgigant helpt automobilisten via Google Maps en mobiele Android-telefoons al jaren om te navigeren in stedelijke gebieden. Dit levert gegevens op over de locatie en snelheid van aanwezige reizigers.

Slimme routes

Die kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om bestuurders slimmere routes aan te bieden, op basis van actuele reistijden. Ook krijgt de gemeente bijvoorbeeld inzicht in de neveneffecten van verkeer dat een sluiproute kiest vanwege een verkeersongeval of wegopbreking. Bij files kunnen automobilisten het advies krijgen een andere route te kiezen.

Kostenbesparing

Daarnaast kunnen de verkeersstatistieken een flinke kostenbesparing opleveren, omdat deze deels de traditionele verkeerssensoren langs de wegen kunnen vervangen. TNO berekende dat de informatie nog steeds kwalitatief goed en dekkend is als 20 procent van de sensoren wordt vervangen door de verkeersdata van Google.

Voor bijvoorbeeld 30 kilometer op de A12 met drie banen in beide richtingen is met 20 procent minder wegsensoren een besparing van 40.000 euro per jaar mogelijk. Voor een periode van twaalf jaar zou dit een kostenbesparing opleveren voor het Nederlandse wegennet van 161 miljoen euro, berekende TNO.

Concreet gaan de partijen de verbouwing rond de Zuidas vanaf volgend jaar aanpakken om nieuwe diensten en mogelijkheden te bekijken.

Bron: ANP