'Overheid moet digitaal ondersteunende zorg stimuleren'

e-health.jpeg

De overheid, zorgaanbieders en zorgverzekeraars moeten meer doen om digitaal ondersteunde zorg, e-health, te stimuleren. De invoering ervan gaat te langzaam volgens de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Dit staat in een advies aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid dat donderdag is gepubliceerd.

De overheid moet zorgen voor een 'e-health-snelweg' waarmee data-uitwisseling makkelijker en goedkoper wordt. Patiënten zouden daarvan kunnen profiteren. Ze zouden hun eigen gegevens beter kunnen beheren en de regie in eigen hand houden en ook passende dienstverlening en gerichte zorg kunnen krijgen. Bijkomend voordeel van goede e-health is een beteugeling van de stijgende zorgkosten.

Vooral problemen in data-uitwisseling

Problemen zijn er nu vooral op het vlak van data-uitwisseling tussen de verschillende gebruikte informatiesystemen. 'Zorggegevens tussen zorgverleners zijn onderling nauwelijks uitwisselbaar, patiënten kunnen niet bij hun eigen gezondheidsgegevens en de nieuwe wereld van e-health apps kan niet communiceren met de bestaande zorg-ICT. Dit veroorzaakt hoge kosten en irritatie over ontbrekende informatie', aldus de RVS.

Bron: ANP