Slimmer organiseren maakt zorg goedkoper

slimmerorganiserenzorg90.jpg

Met behulp van nieuwe technologieën en slimmer organiseren kan de zorg in Nederland veel goedkoper. Dat concluderen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. De twee organisaties hebben een zorgvisie gemaakt voor het nieuwe kabinet, waarmee minimaal 1,5 miljard per jaar kan worden bespaard.

Volgens het VNO-NCW en MKB-Nederland kunnen veel handelingen die nu in het ziekenhuis plaatsvinden vaker thuis bij de patiënt in de eigen vertrouwde omgeving worden gedaan. Door te investeren in digitale zorg dichtbij de patiënt wordt de zorg mensgerichter, beter en leuker om in te werken. Bovendien lopen de zorgpremies voor iedereen minder hard op, aldus de organisaties.

Niet hervormen, maar vernieuwen

 Hartcontroles zouden bijvoorbeeld thuis kunnen worden gedaan. Volgens de twee organisaties wordt met de meeste technologieën en nieuwe samenwerkingsvormen met succes geëxperimenteerd op kleine schaal. De zorg zou beter en goedkoper worden als deze aanpak snel landelijk wordt ingevoerd.

'Er is de afgelopen jaren al een vrachtwagenlading aan hervormingen over de zorg uitgestort. In de aanloop naar 15 maart lijkt de politiek nu de verkeerde afslag te nemen. Weer gaat het over hervormen van het stelsel, marktwerking en het eigen risico. Terwijl er al een kleine revolutie mogelijk is van binnenuit. We moeten het stelsel niet willen hervormen, maar binnen het stelsel vernieuwen ten gunste van patiënten, zorgverleners en de belastingbetaler. Met ons rapport laten we zien dat dat kan', aldus voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW.

Beide organisaties hebben een enorme achterban in de zorg en hebben daarom een visie gemaakt. 'Direct en indirect zijn veel leden bij de zorg betrokken. De werkgevers betalen ook een groot deel van de zorg', zei een woordvoerder van VNO-NCW.

De visie wordt donderdag aangeboden aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

Bron: ANP