background branding

Overheid moet in actie komen tegen verkoop filtersigaretten

ANP-345781486.jpg

De overheid moet meer doen tegen de verkoop van filtersigaretten. De manier om te meten hoeveel schadelijke stoffen rokers binnenkrijgen, klopt niet, oordeelt de rechtbank in Rotterdam. Daardoor is de verkoop van filtersigaretten 'in strijd met de Tabaks- en rookwarenregeling'. Binnen zes weken moet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan handhaven.

De zaak was aangespannen door de Stichting Rookpreventie Jeugd. Die sprak over sjoemelsigaretten. De stichting vroeg de NVWA om de verkoop van die sigaretten aan te pakken, maar de toezichthouder weigerde dat. Daarop stapten de rookbestrijders naar de rechter.

Kleine gaatjes in het filter

Sigaretten worden getest door machines de rook op te laten zuigen. Vervolgens meet de machine hoeveel teer, nicotine en koolmonoxide daarbij vrijkomen. In de filters zitten kleine gaatjes, waardoor de machines ook schone lucht opzuigen. Daardoor verdunt de lucht en lijkt het alsof rokers minder schadelijke stoffen binnenkrijgen. Maar in de praktijk hebben rokers hun vingers en lippen op die gaatjes. 'Daarmee worden dus niet de emissiewaarden gemeten die bij beoogd gebruik van een sigaret vrijkomen', aldus de rechtbank.

Reactie Stichting Rookpreventie Jeugd

In een reactie zegt mr. Phon van den Biesen, advocaat van de Rookpreventie Jeugd: 'Deze uitspraak betekent dat de NVWA nu echt aan de bak moet. Zowel RIVM, als NVWA als de staatssecretaris van VWS zijn het er – mét RPJ – over eens dat een adequate meetmethode door de Wereldgezondheidsorganisatie is vastgesteld en dat die methode dus de voorkeur heeft boven de niet publiek kenbare ISO-methode; handhaven dus!'.

'Alle sigaretten uit de schappen'

Longarts Wanda de Kanter, voorzitter van Rookpreventie Jeugd, stelt: 'Dit is een ontzettend belangrijk nieuws, want het betekent het definitieve einde aan de sjoemelsigaret. De rechter maakt klip en klaar een einde aan de combinatie van de filtersigaret en een frauduleuze meetmethode voor de uitstoot van teer, nicotine en koolmonoxide. Via die combinatie heeft de tabaksindustrie jarenlang mensen extra verslaafd kunnen maken en houden, maar deze uitspraak maakt duidelijk dat die praktijk geen stand kan houden. De NVWA moet per direct alle sigaretten uit de schappen halen.'

Radar Extra over tabaksindustrie

Eerder besteedde Radar aandacht aan de macht van de tabaksindustrie. In een tweeluik lichtte Antoinette Hertsenberg een stukje op van het rookgordijn dat om de tabaksindustrie heen hangt. De twee uitzendingen van Radar Extra zijn hier terug te kijken.

Bron: ANP