'Overheid terughoudender bij innen van schulden en boetes'

schuldeisers-06042020.jpg

De overheid is coulant voor mensen die door de coronacrisis bijvoorbeeld een openstaande boete niet kunnen betalen. Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) vraagt deurwaarders terughoudend te zijn met inbeslagnames en zo veel mogelijk aan te sturen op betalingsregelingen.

Het CJIB heeft een brief gestuurd naar deurwaarderskantoren, waarin wordt gevraagd om coulance. In de brief staat onder meer dat deurwaarders waar mogelijk moeten voorkomen dat er beslag wordt gelegd op financiële middelen als banktegoeden, salarissen, eigendommen en woningen.

Ook gaat onderwijsorganisatie DUO tijdens de crisis geen vorderingen aanleveren bij het CJIB. Zo komen mensen die hun studieschuld niet kunnen betalen, niet in de problemen.  

Persoonsgerichte aanpak

Uitgangspunt blijft dat boetes gewoon betaald moeten worden, maar wie door de crisis te maken heeft met een flinke daling van het inkomen, krijgt daarvoor wel langer de tijd. Dat vraagt om een 'persoonsgerichte' aanpak.

Het kabinet wil voorkomen dat door de uitbraak van het nieuwe coronavirus kwetsbare mensen nog verder in de financiële problemen komen. Daar heeft ook de overheid als schuldeiser een rol in te spelen, schreef staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) vorige week aan de Tweede Kamer.

Bron: ANP / NU.nl