Overlijdensrisicoverzekering en spaarhypotheek: Kamervragen beantwoord

hypotheek-abn-reactie-09-04-2019-780.jpg

De uitzending van Radar over de overlijdensrisicoverzekering en de spaarhypotheek van ABN AMRO heeft er (nog) niet toe geleid dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzoek gaat doen naar de informatieverstrekking over zulke financiële producten. Dat laat de minister van Financiën, Wopke Hoekstra, weten op vragen van PvdA-kamerlid Henk Nijboer.

Hans en Ans hebben een wonderlijk hypotheekproduct. Als ze beiden voor hun huis hebben gespaard, en een van hun komt te overlijden, dan gaat het gespaarde geld niet naar de afbetaling van het huis, maar naar de ABM AMRO. Zo blijft een van de twee dus achter met een restschuld.

Lees ook: Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Henk Nijboer (PvdA) stelde vragen naar aanleiding van de uitzending van Radar. 'Aanbieders zijn verplicht te zorgen dat de productinformatie die zij aan klanten verstrekken over hypotheken en verzekeringen correct, duidelijk en niet-misleidend is. De AFM beoordeelt risicogeoriënteerd onder meer reclame-uitingen van hypotheekaanbieders en verzekeraars en meldingen van consumenten. Indien nodig geeft zij hier passende opvolging aan', aldus Nijboer.

De minister reageert daarop: 'De AFM heeft voorafgaand aan de hierboven genoemde Radar-uitzending geen meldingen ontvangen over de spaargroeihypotheek van ABN-AMRO. Er is daardoor voor de AFM geen aanleiding geweest om onderzoek te doen naar de informatieverstrekking richting klanten over dit product. Sinds de Radar-uitzending heeft de AFM één signaal ontvangen dat verband houdt met dit product. De AFM beoordeelt en prioriteert signalen en geeft hier waar nodig verdere opvolging aan.'

Meer vragen en antwoorden in dit document

Hoe zit het precies met dit hypotheekproduct en een restschuld na overlijden? In deze uitlegvideo leggen we het in 1 minuut uit: