Overstappen van zorgverzekeraar? Lees deze tips!
Als je wil overstappen van zorgverzekeraar, waarop kun je dan letten? ConsuWijzer geeft een aantal tips en een stappenplan.
Je sluit een zorgverzekering af voor een kalenderjaar. Het is vaak niet mogelijk tussentijds over te stappen. Tegen het einde van het jaar kun je kijken of het verstandig is om dezelfde zorgverzekeraar te houden voor het komende jaar, of dat het slimmer is om over te stappen. Onderstaande stappen kunnen daarbij helpen.
Kies je basisverzekering
De dekking van de zorg in basisverzekering is hetzelfde. Dat is namelijk door de overheid bepaald. Basisverzekeringen kunnen wel verschillen op deze drie punten:
- Of je zelf de zorgaanbieder kunt kiezen;
- Welke service je krijgt;
- Welke premie je betaalt.
Om zorgverzekeringen te vergelijken kun je vergelijkingssites gebruiken. Het is dan slim om meerdere vergelijkingssites te raadplegen. Je kunt ook zelf zorgverzekeringen vergelijken. ConsuWijzer adviseert om dan bijvoorbeeld drie websites van zorgverzekeraars te bezoeken en daar het vergoedingenoverzicht te controleren.
Er bestaan verschillende soorten basisverzekeringen:
- naturapolissen
- restitutiepolissen
- combinatiepolissen
Bij een naturapolis ontvang je zorg in natura. Je hoeft de zorgverlener niet eerst zelf te betalen. Dat wordt direct geregeld door de zorgverzekeraar. Moet je toch zelf iets betalen, dan krijg je achteraf een factuur. Je mag bij een naturapolis alleen gebruik maken van de zorgaanbieders waarmee je zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt.
Bij een restitutiepolis schiet je zelf de rekening voor en declareer je die later bij je zorgverzekeraar. Grote bedragen worden direct door je zorgverzekeraar betaald. Je kunt zelf je zorgverlener kiezen bij een restitutiepolis.
Bij een combinatiepolis mag je voor sommige zorg, bijvoorbeeld fysiotherapie, zelf je zorgverlener kiezen, maar geldt voor andere zorg dat je aangewezen bent op de contracten die je zorgverzekeraar heeft met zorgaanbieders.
Bepaal wat je eigen risico wordt
Het verplichte eigen risico voor 2021 is 385 euro. In 2020 was dat ook het geval. Je kunt vrijwillig je eigen risico verhogen, tot 885 euro. Je krijgt dan korting op de zorgpremie. Let wel: de kortingen die je krijgt kunnen verschillen per zorgverzekeraar.
Denk je dat je weinig zorg nodig hebt, dan kan het voordelig zijn te kiezen voor een hoger eigen risico. Het gevaar is dat je, als je onverwacht meer zorgkosten maakt, dus ook meer moet betalen.
Bekijk of je een aanvullende zorgverzekering nodig hebt
Heb je zorg nodig die niet onder de basisverzekering valt? Bijvoorbeeld: fysiotherapie, tandarts (boven 18 jaar), brillen of lenzen? Dan kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten, maar dat is niet verplicht.
Per aanvullende verzekering kunnen grote verschillen bestaan. Bijvoorbeeld in de hoeveelheid vergoede behandelingen, of je een eigen bijdrage moet bepalen en of je zelf de zorgaanbieder kunt kiezen. Ook hiervoor kun je meerdere vergelijkingssites gebruiken.
De basisverzekering en aanvullende verzekering hoef je niet bij dezelfde verzekeraar af te sluiten.
Vraag de zorgverzekeraar
Heb je vragen over of bepaalde zorg gedekt wordt? Of wil je meer weten over de soort verzekering? Neem dan contact op met de verzekeraar.
Overstappen?
Wil je niet overstappen van zorgverzekeraar, dan hoef je ook niks te doen. Je kunt ook bij dezelfde zorgverzekeraar blijven, maar bijvoorbeeld voor een ander pakket of ander eigen risico kiezen. Dan zul je dat wel moeten regelen met de zorgverzekeraar.
Wil je een andere zorgverzekeraar, zeg dan voor 1 januari de oude verzekering op. Sluit een nieuwe verzekering af voor 1 februari. Heb je je voor 1 januari aangemeld bij een nieuwe zorgverzekeraar, dan zet de nieuwe zorgverzekeraar of de vergelijkingssite je oude verzekering stop.
Wat doet de buurman?
Radar ondervroeg ruim 1000 mensen, daarvan geeft 51 procent aan zorgverzekeringen te vergelijken. Hoe pakken zij het aan, wat hebben ze eraan en wat zijn redenen om juist niet over te stappen? Lees het in de polluitslag:
Bron: ConsuWijzer / Geld.nl