Oververhitte dieren? Meld het online

200623 vee.jpg

Zie je koeien, kippen of andere dieren lijden onder de brandende zon, dan kan je dat voortaan melden. Wakker Dier opent een Meldpunt Hittestress voor dieren in de vee-industrie. 'Het ministerie is zelf niet voorbereid op de duizenden dieren die ook dit jaar aan de hitte zullen bezwijken', geeft Anne Hilhorst van de dierenwelzijnsorganisatie als motivatie aan.

Vooral ‘hoogproductieve dieren’, zoals plofkippen en koeien die veel melk geven, hebben het vanaf 22 ºC en een luchtvochtigheid vanaf 75 procent lastig. Koeien met hittestress hijgen en zweten, kippen hijgen en spreiden hun vleugels en varkens rollen door de poep om af te koelen. Algemene symptomen zijn een snelle ademhaling en uiteindelijk de dood door hartfalen. 

Wakker Dier roept burgers op om via de pagina melding te doen als zij dieren met hitteproblemen zien. Hittestress is voor burgers zichtbaar in weilanden waar de dieren geen schaduw hebben en minder zichtbaar in overvolle, bloedhete transportwagens en stallen waar de dieren niet aan de hitte kunnen ontsnappen.

Hitteleed neemt toe

Het aantal hittestressdagen, vorig jaar al 39, zal de komende jaren door klimaatverandering alleen maar toenemen, stelt Wakker Dier. Vorig jaar stierven 163.000 dieren door de hoge temperaturen. 'Als er nu niets gedaan wordt, wijst alles erop dat hittestress ook dit jaar miljoenen dieren zal treffen', zegt Hilhorst, die stelt dat het ministerie van LNV en de NVWA daar niet voldoende op voorbereid is. Door een meldpunt op te richten wil Wakker Dier het dierenleed zichtbaar maken en politiek agenderen.