OVV: 'Nederland doet te weinig aan brandveiligheid meubilair'
Nederland blijft flink achter bij andere Europese landen als het gaat om de brandveiligheid van meubilair. In diverse landen worden hier eisen aan gesteld, in Nederland geen. En dat terwijl de meeste meubels gevuld zijn met zeer brandgevaarlijk kunststofschuim.
‘De brandweer heeft er al vaker op gewezen en wij sluiten ons hier sterk bij aan. De Nederlandse overheid moet eisen stellen aan brandvertraging bij meubilair en matrassen. Dat spaart echt levens’, zegt Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De OVV publiceerde woensdag een rapport naar aanleiding van de fatale flatbrand in Arnhem in de nieuwjaarsnacht van 2020. Hierdoor kwamen twee mensen om het leven.
Overlijdens
In Nederland overlijden ieder jaar ongeveer tien mensen bij woningbranden als gevolg van brandgevaarlijk meubilair, gemiddeld honderd mensen raken gewond. In Europa gaat het om zo'n 1250 dodelijke slachtoffers.
Eisen in Europa
In een aantal Europese landen worden eisen gesteld aan de brandveiligheid van meubilair, maar in Nederland niet. ‘We hebben het echt om veelvoorkomende meubels. Kunststofschuim is het standaard vulmiddel voor banken’, aldus OVV-voorzitter Dijsselbloem. ‘In dit geval was vuurwerk uit de lichtste categorie consumentenvuurwerk voldoende om de brand tot ontwikkeling te brengen’, concludeert de Onderzoeksraad.
Vlamvertragers
Vlamvertragers kunnen meubels brandveiliger maken, maar nadeel hiervan is dat het schadelijk kan zijn voor milieu en gezondheid. ‘Er zijn tegenwoordig ook minder schadelijke vlamvertragers beschikbaar en er komen innovatieve oplossingen op de markt om meubels en matrassen brandveiliger te maken’, aldus de OVV.
Tweede conclusie OVV
Een tweede belangrijke conclusie in het OVV-rapport is dat er maar één beschikbare vluchtroute was, en juist daar woedde de brand. De veiligheid van woongebouwen dient daarom verbeterd te worden. Over een half jaar bekijkt de Onderzoeksraad wat de overheid met de conclusies en aanbevelingen heeft gedaan.
Reactie CBM
Het is een afweging van de overheid of meubels brandvertragers moeten bevatten. Dat stelt een woordvoerder van branchevereniging voor de interieurbouw en meubelindustrie CBM in een eerste reactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).
De woordvoerder van branchevereniging CBM zegt dat ‘voor ons geldt: als er regels zijn, moeten onze leden zich daaraan houden.’ Daarbij geeft ze wel aan dat 70 procent van de meubels uit het buitenland komt, ‘dus daar moeten eventuele regels ook voor gelden.’
Het is volgens haar een afweging die gemaakt moet worden. ‘Brandvertragers zijn op de langere termijn niet goed voor de gezondheid. En je kan het niet goed recyclen.’ Daarbij tekent ze aan dat als de brand groot is, ook brandvertragend schuim brandt. ‘Het is een afweging van de overheid of brandvertragers er in moeten en dus een brand een tijdje vertraagd wordt, maar dan zitten er dus stoffen in die niet zo prettig zijn.’ Gesproken over natuurlijke brandvertragers geeft ze aan dat ook die mindere eigenschappen kunnen hebben, zegt ze, verwijzend naar bijvoorbeeld asbest.
Bron: ANP