Zo voorkom je brand tijdens kerst

kerstbrand4-12-2020.jpg

Brand is wel het laatste dat je wilt hebben tijdens de kerstdagen. Toch is het risico op brand bij kerst groot: de droge kerstboom, de brandende kaarsen en de gourmetset die één keer per jaar uit de verpakking komt, vormen een brandgevaarlijke cocktail. Om brand te voorkomen, heeft de brandweer enkele tips op een rijtje gezet. 

Als een kerstboom in brand vliegt, zet hij binnen no-time de hele kamer in vuur en vlam. Zeker een droge kerstboom is extreem brandbaar. Volgens de brandweer is het daarom van het belang de boom vochtig te houden. Een natuurlijke kerstboom moet dagelijks water krijgen. 

Een kerstboom met kluit verdient de voorkeur. Mocht je toch een kerstboom zonder kluit hebben, dan moet deze in een houder met een waterreservoir staan. Overigens is het voor de brandveiligheid nog beter om een kunstkerstboom aan te schaffen.

Zet de kerstboom op een tactische plek

Ook de positie van de boom is belangrijk: plaats hem in de verste hoek van de kamer ten opzichte van de toegangsdeur. Zo word je minder snel ingesloten als er onverhoopt toch brand ontstaat. Daarnaast moet de boom niet te dicht bij gordijnen en de verwarming staan.

Zorg ervoor dat je kerstversiering moeilijk brandbaar is

De boom staat. Maar een kerstboom zonder versiering is natuurlijk erg kaal. Daarom worden de kerstballen, slingers en lampjes weer massaal uit de kast getrokken. Die versiering brengt ook risico op brand met zich mee. 

De brandweer adviseert daarom om moeilijk brandbare versiering te gebruiken. Dit staat aangegeven op de verpakking. De versiering moet niet in aanraking kunnen komen met de verlichting of apparatuur die warm kan worden.

Wat de lichtjes betreft, is het het beste om alleen verlichting te gebruiken met een keurmerk, zoals KEMA-KEUR. De verlichting moet niet in de buurt van licht ontvlambaar materiaal geplaatst worden. Het wordt nadrukkelijk afgeraden om brandende kaarsen in de kerstboom te gebruiken in plaats van lichtjes. 

Kaarsen aan? Alleen in een stevige houder

Voor veel mensen is het een traditie om kaarsen aan te steken tijdens de kerstdagen. Het is dan wel belangrijk om de kaarsen in een stevige houder te plaatsen, zodat ze niet makkelijk kunnen vallen.
De kaarsen moeten daarnaast niet in de buurt van een warmtebron staan. De kaarsen kunnen dan week worden aan de buitenkant, waardoor ze sneller om kunnen vallen. 

Gourmetten? Let dan op het volgende

Ook bij het diner kan het misgaan. Het gourmetstel komt ook deze kerst bij een hoop mensen op tafel. Zorg ervoor dat je de stekker in een deugdelijke stekkerdoos doet. Gebruik je een haspelkabel? Rol deze dan altijd helemaal af. Het gourmetstel moet op een stevige ondergrond staan. Denk eraan dat die ondergrond niet brandbaar mag zijn.