Zo houd je je kat weg bij de kerstboom

03122020kat.jpg

Het is weer tijd om de kerstboom op te tuigen. Veel kattenbaasjes zullen het probleem waarschijnlijk wel herkennen: een kat die de kerstboom veel te interessant vindt. Radar gaat in gesprek met kattengedragstherapeut Yvon Sweere over hoe je je kat nou bij de kerstboom weghoudt.

Katten zijn van nature klimmers. Hierdoor is het volgens Sweere onmogelijk om de kat helemaal uit te buurt te houden van een kerstboom. Maar ze heeft wel een aantal adviezen. 

'Als je kittens in huis hebt, kun je de kerstboom het best een jaartje overslaan,' zo vertelt Sweere. 'Kittens zijn zo op ontdekkingstocht. Het wordt daarom ontzettend lastig om de kittens bij een kerstboom weg te houden. Ook zijn kittens natuurlijk klein, waardoor ze net iets makkelijker de boom in kunnen.'

Bied een alternatief aan

Sweere adviseert de mensen die volwassen katten hebben om een alternatief in huis te nemen. Een grote klimpaal bijvoorbeeld. 'Als je een goed alternatief aanbiedt, dan weegt dat op tegen de kerstboom. Waarom zouden katten aandacht besteden aan een kerstboom als ze iets veel beters hebben?', aldus Sweere. Je maakt deze nog aantrekkelijker door de kat regelmatig naar de klimpaal te lokken. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een speeltje. 

Een kat afleren om in een kerstboom te klimmen kan volgens de kattengedragstherapeut niet. Het is soorteigen gedrag. Maar als je hem een alternatief biedt om in te klimmen en consequent 'nee' zegt als hij in de kerstboom wil, is er een goede kans dat de kerstballen heel blijven.

'Een citroenlucht in de boom spuiten werkt niet'

Op het internet adviseren veel mensen om een citroenlucht in de boom te spuiten of wat citroenschillen neer te leggen. Deze geur is erg sterk en zuur en hier houden katten niet van. Maar volgens Sweere is de drang om te klimmen zo sterk dat een geur ze daar niet van weerhoudt. De boom inspuiten zal dus niet helpen.

Pas op met echte kerstbomen

Voor katteneigenaren is het belangrijk om te weten dat echte kerstbomen gevaarlijk kunnen zijn voor katten. De dennennaalden zijn namelijk giftig voor katten. Als de boom in water wordt gezet, is ook dit water giftig. Zorg er dus voor dat je kat niet bij het water kan en de dennennaalden niet binnenkrijgt.