background branding

'Een echte kerstboom zit vol landbouwgif', wat zijn de alternatieven?

Een kunstkerstboom of een echte kerstboom, een hele grote, een hele kleine, eentje met kluit, of juist zonder. Keuzes te over. Stel je gaat voor een echte kerstboom. Dan is het goed om te weten dat die vaak worden bewerkt met enorm veel landbouwgif. Zo krijgt de boom aan de onderkant een mooie volle dennentakkenlaag. Een genot voor het oog, maar niet voor de boom zelf. Is al dat gif nou echt nodig? Of zijn er duurzamere alternatieven? 

'Past niet meer in deze tijd'

Een vervuilde boom voor een paar weken in huis nemen en die vervolgens bij het grof vuil gooien, past volgens boswachter André Donker niet meer in deze tijd. 'Een boom is op deze manier een wegwerpproduct en hoort nog bij het chemisch afval ook. Eigenlijk is het beste wat je kunt doen een biologische boom meerdere malen opnieuw gebruiken, of een kunstkerstboom jaren achtereen van zolder halen.' Milieu Centraal heeft een aantal interessante feiten over kerstbomen, kerstversiering en kunstkerstbomen op een rij gezet. 

Zelf een biologische boom in je tuin plaatsen

Als je een biologische boom zelf in je eigen tuin wilt plaatsen om die het volgende jaar weer uit te graven, let dan op de volgende punten:

  • Knip de top van de boom niet af.
  • Haal de boom niet te lang naar binnen, houd het bij twee tot drie weken.
  • Geef hem steeds voldoende water. 
  • Zet hem voordat je hem terugplaatst in de grond, eerst even in de schuur om te acclimatiseren.
  • Graaf hem niet te diep in. 

Adopteereenkerstboom.nl

Als je een biologische boom niet zelf in de tuin kan zetten, kan je je ook aansluiten bij adopteereenkerstboom.nl. Daar kan jouw boom zelfs een uniek nummer krijgen, zodat je elk jaar opnieuw dezelfde boom terugkrijgt. Adopteer een Kerstboom heeft door heel nederland uitgiftepunten.

Forumreacties

20
  • Door Radar

We hebben vaak behoefte aan extra gezelligheid in huis gedurende de feestdagen. Veel mensen halen een kerstboom in huis. Maar wist je dat echte kerstbomen vol landbouwgif zitten? Meer over dit onderwerp: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/een-echte-kerstboom-zit-vol-landbouwgif-wat-zijn-de-alternatieven

  • Door Duc

Geen idee, wij hebben een hele mooie kunstboom en deze gaat al jaren mee. Of dat nu zo duurzaam is?

  • Door J. Deltoer

Ik koop ieder jaar een nieuwe kunstboom afhankelijk van wat er in de mode is. De oude gaat bij het grofvuil van de gemeente.