Pakketje bestellen bij webshop buiten de EU? Let op hogere kosten vanaf 1 juli

post-pakket-kosten-14062021.jpg

Bestel jij weleens producten via sites als AliExpress of Wish? Dan moet je er rekening mee houden dat er binnenkort nieuwe btw-regels gelden voor bestellingen bij niet-Europese webshops. Je moet namelijk per 1 juli btw afdragen voor pakketjes van onder de 22 euro, terwijl dit eerst alleen gold voor bestellingen boven de 22 euro. Hier kunnen ook nog afhandelingskosten bovenop komen. De nieuwe regels kunnen dus dat goedkope smartphonehoesje ineens een stuk minder goedkoop maken.

De regels gelden voor alle webshops buiten de Europese Unie. Dit geldt dus onder andere voor bestellingen uit China, maar weet dus ook dat webshops uit het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) te maken krijgen met de nieuwe regels. 

Hoeveel ga je betalen?

Webshops moeten beslissen of ze de btw direct innen op het moment dat je afrekent. Hiervoor is het zogenaamde éénloketsysteem in het leven geroepen. Als webshops niet meedoen aan dit Europese systeem, betaal je als consument pas btw op het moment dat je pakketje in Nederland is aangekomen bij het postbedrijf. Je moet dan naast btw ook nog afhandelingskosten betalen aan de postvervoerder, waardoor je nóg duurder uit bent. 

Als webshops de btw gelijk bij aankoop in rekening brengen, ben je dus voor de meeste producten 21 procent duurder uit per 1 juli. Als de btw niet gelijk in de prijs zit, moet je de afhandelingskosten betalen. Het verschilt per postbedrijf hoeveel dit is. PostNL rekent vier euro als je het online afrekent en zeven euro als je dit bij een pakketpunt doet. Je krijgt je pakketje niet als je de afhandelingskosten niet betaalt. Het is overigens nog niet duidelijk of PostNL alle pakketjes gaat controleren of dat dit steekproefsgewijs zal gebeuren. 

Rekenvoorbeeld

Een t-shirt van 15 euro wordt 18,15 euro als de webshop de btw direct in rekening brengt. Als er afhandelingskosten worden gerekend kan het totale aankoopbedrag oplopen tot 25,15 euro.

Voor pakketjes boven de 22 euro moest je al btw betalen, maar ook voor die bestellingen kunnen webshops ervoor kiezen om mee te doen aan het éénloketsysteem. Mochten ze dat niet doen, dan betaal je iets minder aan afhandelingskosten in vergelijking met de situatie van vóór 1 juli. Je betaalt vanaf 1 juli vier euro als je online afrekent en zeven euro als je dit bij een pakketpunt doet (net als bij pakketjes onder de 22 euro). In het oude systeem is dat nog dertien euro.

Het is nog goed om te weten dat leidend is op welke datum je pakketje in Nederland arriveert. Mocht je dus vóór 1 juli iets bestellen wat na 1 juli arriveert, dan valt je bestelling alsnog in het nieuwe systeem. 

Let op of btw in de prijs is verrekend

Het is dus goed om erop te letten of een webshop de btw al in de prijs heeft doorgerekend of dat dit nog moet gebeuren. AliExpress heeft aangegeven mee te doen aan het éénloketsysteem en de btw dus al bij aankoop in rekening te brengen. 'Wij adviseren consumenten om te kopen bij een webshop die de btw meteen berekent', zegt een woordvoerder van PostNL tegen NOS

Rekenvoorbeeld

Stel je bestelt een oplader voor je telefoon bij een Chinese webshop. Dit draadje kost twee euro.

  • Webshop verrekent btw gelijk: totale aankoopbedrag is 2,42 euro (2 euro + 21 procent btw)
  • Webshop verrekent btw niet gelijk: totale aankoopbedrag is 6,42 euro of 9,42 euro (afhankelijk van hoe je de afhandelingskosten afrekent)

Zoals je ziet wordt dat goedkope draadje van twee euro een stuk duurder als de webshop de btw niet gelijk doorberekent. 

Een ander nadeel van je pakketje bestellen bij een webshop die de btw niet gelijkt doorrekent, is dat je mogelijk langer moet wachten tot je je bestelling binnen hebt. Het inklaren door een postbedrijf neemt namelijk enige tijd in beslag. 

Onze AVROTROS-collega's van Opgelicht?! leggen je in een uitgebreid artikel meer uit over de nieuwe regels, en vertellen ook waarom je per 1 juli extra moet oppassen voor dropshippers.  

Bron: Opgelicht?! / NOS