Particuliere erfpacht
Een grote groep huizenbezitters wordt als het ware gegijzeld in hun eigen huis, omdat banken weigeren hypotheken te verstrekken aan nieuwe kopers. Dat doen ze, omdat er particuliere erfpacht op zit. Bij particuliere erfpacht is de grond waarop de woning staat, in handen van een particuliere eigenaar. Volgens de banken zit er een te groot risico aan dergelijke erfpachtconstructies.
Tot anderhalf jaar geleden was het geen enkel probleem om een hypotheek te krijgen voor dergelijke woningen. Als banken hypotheken blijven weigeren, zijn de huizen onverkoopbaar.
De banken willen, terecht, niet in verband gebracht worden met dubieuze huisjesmelkers. Maar het grootste deel van de erfverpachters zijn keurige grondeigenaren. Het zijn kerken, natuurbeschermingsorganisaties, universiteiten en Verenigingen van Eigenaren. Partijen waar niets mis mee is, met contracten die vaak beter zijn dan de contracten van gemeentelijke erfpacht.
De banken zijn tot nog toe niet van plan om de goeden van de kwaden te onderscheiden. Ze lijken totaal niet te kijken naar de persoonlijke situatie. De NVB erkent het probleem, maar ze zijn niet van plan het probleem alleen op te lossen. Ze zeggen hulp nodig te hebben van een autoriteit die het kaf van het koren scheidt.
Gedupeerden met particuliere erfpacht kunnen zich via onderstaand mailadres aanmelden bij de Stichting Gedupeerden Particuliere Erfpacht. [email protected]
Deel je ervaringen, stel vragen en discussieer met andere leden over dit onderwerp.
Laatste reacties
36Een grote groep huizenbezitters wordt als het ware gegijzeld in hun eigen huis, omdat banken weigeren hypotheken te verstrekken aan nieuwe kopers. Dat doen ze, omdat er particulier erfpacht op zit. Het gaat hierbij mogelijk om honderduizenden huizenbezitters. Bij particulier erfpacht is de grond waarop de woning staat, in handen van een particuliere eigenaar. Dit kunnen beleggers zijn, maar het zijn vaak ook natuurbeheerorganisaties, kerken en universiteiten. Volgens de banken zit er een te groot risico aan dergelijke erfpachtconstructies. De huizenbezitters snappen er niets van: tot nog geen twee jaar geleden was het geen enkel probleem om een hypotheek te krijgen voor dergelijke woningen. Als banken hypotheken blijven weigeren, zijn de huizen onverkoopbaar. Hoe kortzichtig bankbeleid een grote groep mensen zwaar dupeert. Maandag 14 maart in Radar, 20.30 uur, Nederland 1
Wie koopt er nou een huis als de grond niet van jezelf is. Erfpacht kan na jaren enorm verhoogd worden. Kijk maar wat Staatsbosbeheer doet op de Waddeneilanden. Moet je zien wat daar te koop staat.
Er zijn veel plaatsen en steden waar huizen (bijna) alleen met erfpachtgrond worden verkocht. Daar is op zich niets mis mee. Alleen moet je er dan wel rekening mee houden dat als de erfpacht wordt herzien, na bv 50 jaar, deze wel flink geïndexeerd kan worden.