background branding

Partydrug 4-FA minder populair onder jongeren

partydrug-4-fa-minder-populair-onder-jongeren-181217.jpg

Een waarschuwingscampagne en een verbod op de partydrug 4-fluoramfetamine (4-FA), ook wel bekend als 4-FMP en xtc-light, hebben hun vruchten afgeworpen.

Zo'n 30 procent van de jongeren die het middel gebruikten, zegt te zijn gestopt. Nog eens 29 procent heeft het gebruik aangepast tot kleinere doseringen, concluderen het Trimbos-instituut en het Bonger-instituut in een gezamenlijk onderzoek.

Een kleine groep blijft gebruiken

Een kleine groep blijft 4-FA gebruiken ondanks verboden, waarschuwingen en gezondheidsproblemen. Veel gebruikers nemen liever 4-FA dan ecstasy omdat het middel minder controleverlies veroorzaakt, de effecten minder zichtbaar zijn en de dip daarna minder sterk is. Ook het euforische gevoel en de stimulerende werking zijn belangrijke redenen voor gebruik.

De meeste gebruikers (80 procent) ervaren echter ook negatieve effecten. De meest voorkomende klachten zijn slaapproblemen, hoofdpijn en een dip in de dagen na gebruik. Ook hartkloppingen, duizeligheid en hallucinaties komen voor.

4-FA is een harddrug

4-FA staat sinds mei van dit jaar op de lijst van harddrugs. Daarvoor was de partydrug makkelijk verkrijgbaar in het uitgaansleven. Volgens het Trimbos is door het verbod mogelijk een schaarste ontstaan, waardoor het gebruik verder wordt teruggedrongen. 'Maar dit zal de komende tijd moeten blijken', aldus het instituut.

Drugsinformatiecentrum Jellinek meldde eerder dat het gebruik van 4-FA vorig jaar in Nederland minstens twee mensen fataal is geworden.

Partydrug 4-FA op lijst verboden middelen

Bron: ANP

Meer over