Partydrug 4-FA op lijst verboden middelen

4-fa.jpg

De drug 4-fluoramfetamine (4-FA) wordt verboden. Het middel, dat ook wel bekendstaat als 4-FMP en xtc-light, kan volgens het ministerie van Volksgezondheid leiden tot ernstige hoofdpijn, schade aan hart en bloedvaten en in sommige gevallen zelfs hersenbloedingen.

Gebruik van 4-FA is in de eerste helft van 2016 in Nederland minstens twee mensen fataal geworden. Nog eens vier anderen hadden zeer ernstige klachten. Een commissie van het RIVM deed de afgelopen maanden onderzoek naar het middel. 4-FA is een relatief nieuwe drug en stond daarom tot dusver niet in de Opiumwet op de lijst van verboden middelen.

Verandering op 1 april 2017

Daar komt per 1 april 2017 verandering in, meldt de regering woensdag aan de Tweede Kamer. De drug geeft gebruikers, net als xtc, onder meer een euforisch en energiek gevoel, aldus drugsinformatiecentrum Jellinek.

Waarschuwing na bekendmaking risico's

Het Trimbos Instituut begon afgelopen zomer al te waarschuwen voor het middel, nadat de risico's duidelijk waren geworden. Daarbij werd het onderzoek dat nu is afgerond niet afgewacht, zei een woordvoerster van Trimbos. De term 'xtc-light' gaat wellicht op voor hoe gebruikers de drug ervaren maar zeker niet voor de risico's, voegt ze eraan toe. 'We houden er rekening mee dat gezien de omvang en de periode van gebruik, en de heftige incidenten, het middel mogelijk schadelijker is dan xtc.'

Meer gebruiksinname

Een andere mogelijkheid is dat, omdat het middel als een lichtere versie van xtc te boek staat, mensen er meer van gebruikten en er daarom relatief veel incidenten zijn geweest. Om daar meer duidelijkheid over te krijgen is verder onderzoek nodig.

Bron: ANP