Pas op voor cybercriminaliteit op Facebook

facebook_messenger3_800x628.jpg

Cybercriminelen worden steeds slinkser. Internetters moeten niet alleen uitkijken voor phishing, maar ook voor criminaliteit op sociale media.

Petra krijgt op Facebook Messenger een berichtje van een kennis. Hij vraagt haar of zij 299 euro kan overmaken. 'Wij hebben wel meer mensen geholpen die wat moeite hadden met digitaal verkeer', vertelt ze. Wat ze niet weet, is dat ze geen contact heeft met haar kennis, maar met een cybercrimineel.

'Waarschijnlijk pas morgen op de rekening'

'Zou ik misschien geld naar je kunnen overmaken en dat jij het voor mij afrekent via iDeal?' stuurt de 'kennis' van Petra via Facebook Messenger. Hij vraagt naar haar rekeningnummer, maar schrijft dat het bedrag waarschijnlijk pas morgen op haar rekening staat. Via een link in het bericht maakt Petra vast 101 euro over.

Argwaan

Petra en haar man krijgen argwaan, en bellen de echte afzender van de berichtjes. Die is zich van geen kwaad bewust, en zegt zelfs nooit gebruik te maken van Facebook Messenger. Het lijkt erop dat iemand zich voordeed als de kennis van Petra.

De transactie via iDeal kan niet worden teruggedraaid. Petra schrijft: 'Helaas zijn we dus 101 euro kwijt. Gelukkig niet die 299 euro.'

Radar waarschuwde begin dit jaar voor phishing via Facebook. Een 'advertentie' uit naam van McDonald's beloofde een cadeaukaart ter waarde van 200 euro. Pas ook op voor deze phishingmail uit naam van WhatsApp.Om privacyredenen zijn de namen in dit bericht verzonnen.

Bron: Radar