Facebook weet waar je bent (en geeft dit zonder toestemming door)

messenger_800x628.jpg

Als jij gebruik maakt van de berichtendienst Messenger van Facebook, is de kans groot dat jouw locatie op de meter nauwkeurig wordt doorgegeven wanneer je de toepassing gebruikt.

Aran Khanna, student aan de Engelse universiteit Harvard, besloot zijn Facebook-account eens onder de loep te nemen. Hij ontdekte dat Facebook Messenger een behoorlijk exacte locatie meestuurt wanneer iemand van de dienst gebruik maakt.

Kaart

Om mensen er bewust van te maken dat Facebook toegang heeft tot zulke gedetailleerde gegevens, ontwikkelde Khanna een Chrome-extensie. Dat is een programma dat je toe kunt voegen aan je Chrome-browser. Khanna noemde de toepassing 'Marauder's Map', vernoemd naar de kaart uit de Harry Potter-serie, waarop te zien is waar alle tovenaars zich begeven.

Khanna's programma toont de (vrij precieze) locatie van vrienden waarmee je chat. De toepassing kan zelfs de plaats doorgeven van mensen die niet tot je Facebookvrienden behoren, maar waarmee je wel contact hebt via Messenger.

Voorkom dat je locatie wordt doorgestuurd

Messenger-gebruikers kunnen heel makkelijk voorkomen dat gps-informatie wordt doorgestuurd. Voor iPhone-gebruikers geldt: ga naar Instellingen van je iPhone > Privacy > Locatievoorzieningen > Messenger > kies bij 'Sta toegang tot locatie toe' voor 'Nooit'.

Android-gebruikers openen de Messenger-app zelf. Ga naar 'Instellingen' (tandwieltje rechtsboven), en zorg dat er geen vinkje staat bij 'Locatie'.

Op verzoek van Facebook heeft Khanna de 'Marauder's Map' weer uitgeschakeld. De Messenger-app geeft nog wél de locatie door. In een reactie laat Facebook weten 'aan een oplossing te werken'.

Bron: Business Insider