Uitlatingen op Facebook vaker reden ontslag

Uitlatingen op sociale media leiden vaker tot ontslag op staande voet. Vergeleken met een paar jaar terug krijgen juridisch dienstverleners te maken met 'substantieel meer' ontslagzaken waarin Facebook, Twitter of LinkedIn wordt aangedragen als reden voor het de laan uitsturen van een werknemer.

Maarten van Gelderen, arbeidsrechtadvocaat en oprichter van Ontslag.nl, verklaart dat het in negen van de tien ontslagzaken nog altijd gaat om bedrijfseconomische redenen of disfunctioneren. Maar in de groep die overblijft spelen sociale media vaker een rol.

Driehonderd ontslagzaken

DAS, een van de grootste juridische dienstverleners van Nederland, behandelde vorig jaar driehonderd ontslagzaken waarin dit speelde, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van de Volkskrant. Dat waren er 'tientallen meer' dan in voorgaande jaren. Ook Achmea Rechtsbijstand signaleert een stijging, al gaat het hier nog wel om heel weinig zaken.

Mensen vaker actief

Deskundigen schrijven de toename toe aan mensen die nu vaker actief zijn op het web. Waar een ongepaste opmerking over de baas vroeger alleen gedeeld werd met het gezelschap van een verjaardagsfeestje, plaatsen mensen deze nu vaak zwart-op-wit online. Ook andere kwetsende posts die op de een af andere manier gelinkt kunnen worden met iemands baan, kunnen werknemers duur komen te staan.

Het hoeven niet eens per se opmerkingen te zijn: afgelopen jaar werd bijvoorbeeld een verpleegkundige op straat gezet, omdat zij haar dochter - toen Miss Nederland - tijdens een avonddienst op haar afdeling enkele foto's in ziekenhuiskleding liet maken. De dochter plaatste de kiekjes vervolgens op Facebook en zo kwam de zaak aan het rollen.

Bron: ANP