background branding

Pas op voor de illegale praktijken van Evaluatoren.nl

evaluatoren_afbeelding_2023.jpg

Op verschillende mediakanalen kreeg Radar klachten binnen over de website Evaluatoren.nl. Hier kun je zogenaamd snel en makkelijk de waarde van je auto laten taxeren. Totdat je onverwachts een dikke rekening op de mat krijgt…

Wie de website van Evaluatoren.nl bezoekt, ziet in eerste instantie niets vreemds. De site ziet er professioneel uit en op een gele balk is het mogelijk je kenteken in te voeren. Maar daar begint de misère: voor je het weet klik je verder en zie je niet dat er automatisch een vakje is aangevinkt waarin je akkoord gaat met de voorwaarden. En laat daar nou toevallig staan dat je 120 euro betaalt voor de ‘service’.

Automatisch aangevinkt niet toegestaan

Maar is het wel toegestaan om als website een vakje automatisch aangevinkt te laten staan? Caspar Janssens, advocaat bij Ploum in Rotterdam, is er duidelijk over. ‘Nee, dat mag niet. Je moet als consument altijd een bewuste keuze kunnen maken als je je ergens toe verplicht. Door de voorwaarden automatisch aan te laten vinken, probeert de website dat te omzeilen en dat is niet toegestaan volgens de Europese wetgeving. Dit zijn illegale praktijken.’

Voorwaarden ook onduidelijk

Daarnaast heeft de website een meer uitgebreide voorwaardenlijst met 'frappante' elementen. ‘Ze geven aan dat er extra kosten in rekening kunnen worden gebracht, maar nergens staat uitgelegd wat die kosten zijn en wanneer deze gemaakt moeten worden. Ze geven zichzelf haast een vrijbrief om meer geld te incasseren en dat mag natuurlijk niet’, zo stelt Janssens.

Een rekening, dreigen met een deurwaarder, maar geen taxatie

Max (echte naam bekend bij de redactie) werd slachtoffer van Evaluatoren.nl. Hij ging ongemerkt akkoord met de voorwaarden en kreeg een rekening toegestuurd. En de taxatie? Die heeft nooit plaatsgevonden.

‘In de rekening stond ook dat als ik niet betaalde, een deurwaarder langs zou komen. In eerste instantie heb ik geprobeerd ze te mailen, maar het mailadres leek niet te bestaan. Ik heb daarop de politie gebeld. Zij gaven aan dat ik niet moest betalen en als de deurwaarder zou komen ik de politie kon inschakelen, dat zegt eigenlijk genoeg’, laat Max weten.

Betaal de rekening niet

Ook Janssens geeft aan dat je de rekening niet hoeft te betalen. ‘Er is sprake van een oneerlijke handelspraktijk, dus je kunt zonder meer van de overeenkomst af.  De hele website deugt niet en dan komt er nog bovenop dat het bedrijf niet bereikbaar is per mail of telefoon. Dat je als bedrijf op enige manier bereikbaar moet zijn, is ook verplicht volgens de Europese wetgeving.’

Evaluatoren.nl blijkt een Iers bedrijf

Als je de website van Evaluatoren goed doorleest kom je erachter dat het bedrijf een Ierse oorsprong heeft en van daaruit opereert. Je kunt je afvragen in hoeverre een bedrijf dat vanuit Ierland opereert, een correcte taxatie van jouw auto in Nederland kan doen. 

Website niet in diskrediet brengen

Ten slotte staat er in de voorwaarden van Evaluatoren.nl nog iets merkwaardigs, namelijk dat het verboden is: ‘ons en/of de site in diskrediet te brengen, te bezoedelen of anderszins te schaden, naar onze mening’. Wij als Radar zijn dan ook benieuwd of we binnenkort een brief op de deurmat kunnen verwachten.

Uiteraard hebben wij in het kader van wederhoor geprobeerd contact te leggen met het bedrijf, maar zoals al eerder benoemd blijken de contactgegevens niet kloppend en dus tasten wij ook in het duister hoe we de organisatie kunnen bereiken.