background branding

Pas op voor phishingmails tijdens thuiswerken

phishing-thuiswerken-20032020.jpg

Binnen vakgebieden waar het mogelijk is, werken veel mensen thuis tijdens de coronacrisis. Cybercriminelen zien echter ook kans om inloggegevens te verkrijgen van onervaren thuiswerkers.

In zogenoemde phishingmails worden thuiswerkers aangespoord om de nieuwe bedrijfsprocedures rondom het coronavirus te lezen. Om toegang te krijgen tot deze informatie moeten zij inloggen op een nagemaakte OneDrive-pagina. Dit is een dienst van Windows Live om bestanden op te slaan op internet. Cybercriminelen kunnen zo toegang krijgen tot individuele accounts en vertrouwelijke bedrijfsinformatie.

Inspelen op angst door corona

'Online beveiliger Mimecast heeft in korte tijd honderden van dit soort e-mails voorbij zien komen. Mimecast waarschuwde eerder al voor 'corona-phishing', phishingaanvallen waarmee wordt ingespeeld op de angst voor het coronavirus', zo meldt Emerce, een informatie- en kennisplatform op het gebied van e-business.

Een andere vorm van phishing die onder andere tijdens de coronacrisis veel voorkomt, is een link naar intranet die leidt naar een nagemaakte site. 

De Consumentenbond waarschuwde eerder deze week al voor phishingmails, waarin criminelen zich richten op mensen die thuiswerken. 'Ze proberen via e-mails, zogenaamd van de directie, toegang te krijgen tot bedrijfsnetwerken. In de mails staat vaak een link naar een nagemaakte Microsoft- of Outlook-website.'

Bron: Emerce/Consumentenbond