background branding

Pas op voor waardebon-winacties via WhatsApp en Facebook

winacties-phishing-211217.jpg

Op Facebook en WhatsApp circuleren weer veel valse berichten over 'jubileumacties'. Ketens als Albert Heijn, Lidl, Jumbo of IKEA zouden waardebonnen weggeven omdat ze aantal jaren bestaan. Klik niet op de link die erbij staat! De acties zijn nep. Dat meldt Fraudehelpdesk.

'Waardebon van 250 euro van Lidl. Grijp hem zolang het nog kan', staat in het bericht. De link leidt naar een pagina waar je je persoonsgegevens moet invullen. Doe dit niet! Je persoonsgegevens kunnen zo buit worden gemaakt.

Nog een tip: wijs de persoon die jou het appje of berichtje doorstuurde erop dat het spam is. Zo help je het 'spam-bewustzijn' in je omgeving te vergroten.

Wat als je je gegevens hebt ingevuld?

Als je je gegevens hebt ingevuld, dan moet je volgens de Fraudehelpdesk rekening houden met extra ongewenste reclames. De prijs wordt waarschijnlijk nooit uitgereikt. De website raadt onder andere aan om je telefoonrekening te controleren op onverwachte kosten, zoals voor onbekende sms-diensten. Ook een tip: Activeer een virusscanner.

Radar besteedde eerder aandacht aan de waardebon-acties.Lees ook: 'Lidl geeft waardebon van 250 weg': geloof dit WhatsApp-bericht niet

De 'coupons' worden ook per mail verstuurd. Ontvang je een mail met een waardebon? Klik dan niet op de links! Oók niet op de afmeldlink.

De Lidl, Jumbo en IKEA geven op hun website aan dat WhatsApp nooit ingezet wordt voor winacties. Dit gaat via hun officiële website of via hun Facebookpagina.

Bron: Fraudehelpdesk / Lidl / Jumbo / IKEA