background branding

Patiënt maakt nog niet veel gebruik van e-consult bij huisarts

20221125_huisartsen.png

Online afspraken inplannen, onderzoeksuitslagen bekijken of videobellen met je huisarts. Bijna alle huisartsen bieden dergelijke opties - beter bekend als e-consults - aan hun patiënten. Maar veel mensen weten deze persoonlijke gezondheidsomgeving nog niet te vinden, blijkt uit een rondvraag van NU.nl.

De persoonlijke omgeving biedt een oplossing voor herhaalrecepten of bij kleine, veelvoorkomende kwaaltjes. Het bespaart de patiënt een bezoekje aan de praktijk en de huisarts kan meestal op basis van een berichtje, foto of videogesprek beslissen wat er moet gebeuren.

Negen op de tien huisartsen biedt e-consults

Bij ruim negen op de tien huisartsen wordt een e-consult aangeboden in de persoonlijke gezondheidsomgeving, zo blijkt uit de recentste E-healthmonitor van het ministerie van Volksgezondheid. Toch is het aantal patiënten dat digitaal contact heeft met zijn huisarts nog steeds vrij beperkt.

Sneller schakelen

'Een groot voordeel van digitaal contact met de huisarts is dat in bepaalde situaties sneller geschakeld kan worden', zegt Thom Meens van de Patiëntenfederatie tegen NU.nl. 'De huisarts kan een foto van een plekje op de huid bijvoorbeeld doorsturen naar een dermatoloog voor extra controle. Die kan de foto mogelijk tussendoor beoordelen, waardoor de patiënt veel sneller geholpen kan worden.'

Veiligheid levert veel vragen op

Daarentegen geeft Meens aan dat de online omgeving wel veel vragen oplevert over de veiligheid. Patienten moeten erop kunnen vertrouwen dat medische foto’s niet ergens anders terecht komen.

Hogere werkdruk voor huisartsen

Hoewel het digitale contact voor de patiënt een rit naar de praktijk scheelt, levert het voor de huisarts geen tijdswinst op. Een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging vertelt aan NU.nl dat huisartsen door een e-consult hogere werkdruk ervaren, doordat ze de consulten tussendoor plannen. Vaak duurt een digitale afspraak zelfs even lang als een fysieke afspraak.  

Bronnen: ANP/ NU.nl