Pensioen fysiotherapeuten: niet meer krom liggen voor later

fysio_800x628.jpg

Goed nieuws voor jonge fysiotherapeuten die in loondienst zijn bij zelfstandige praktijken. Hun pensioenregeling wordt soberder en dus goedkoper. Nu moeten jonge fysiotherapeuten door de hoge premie vaak kromliggen voor hun oude dag.

Radar maakte begin dit jaar een item over de problemen met het pensioenfonds voor fysiotherapeuten. Het item toont hoe mensen niet meer op vakantie kunnen, of erger: nog in de schulden raken door de hoge premie.

Basisregeling

Fysiotherapeuten die werken in zelfstandige praktijken bouwen pensioen op via het SPF, Stichting Pensioenfonds voor Fysiotherapeuten. Bij dit fonds betalen de deelnemers ook de premie die normaal door de werkgever wordt afgedragen. Zij worden daar in hun salaris, via een hoger uurloon, voor gecompenseerd.

De pensioenregeling die er vroeger was, de Basisregeling, leidde niet tot een hoog aanvullend ouderdomspensioen. Je zou gerust kunnen zeggen dat het een mager pensioen was en daardoor gingen er binnen de deelnemersvereniging stemmen op om de regeling te verbeteren. Toen is de BasisPlusregeling ontworpen die voor iedereen die na 2011 toetreedt tot het fonds verplicht is geworden.

Geen compensatie voor gestegen premie

Deze plusregeling leidt tot een beter pensioen, maar is ook duurder. Het probleem is dat werkgevers hun mensen niet kunnen compenseren voor de gestegen premie. Er zou dan namelijk een verschil zijn in loon tussen mensen die vóór en die na 2011 zijn toegetreden tot de regeling.

Werknemers na 2011 krijgen dus dezelfde vergoeding voor pensioen als mensen die voor 2011 in dienst zijn getreden, maar ze moeten wel veel meer premie betalen voor een betere pensioenregeling.

Geen keuze

Mensen wordt verplicht om de gestegen premie te betalen. Als je in Nederland werkt, ben je bijna altijd verplicht om via je werkgever pensioen op te bouwen. Als je werkgever zich aansluit bij een fonds, ben je verplicht om bij dat fonds een aanvullend pensioen op te bouwen. De fysiotherapeuten hebben dus geen keus en moeten de duurdere premie afstaan.

Problemen

Veel jong fysiotherapeuten hebben daarover geklaagd. Niet alleen bij Radar, maar ook bij de deelnemersvereniging van het pensioenfonds. Ze vinden het bedrag dat ze nu aan pensioenpremie moeten betalen te hoog. Daardoor kunnen ze andere dingen die in hun huidige leven belangrijk zijn niet doen, of moeten ze dit allemaal uitstellen. Dat is in hun ogen de omgekeerde wereld. Zij geven aan dat ze liever de goedkopere Basisregeling willen als verplicht pensioen.

Ze hebben dan zelf de keus om daarnaast extra te sparen voor een beter pensioen. Dat kan op vrijwillige basis bij bijvoorbeeld een verzekeraar of via banksparen en hoeft dan dus geen verplichting te zijn.

Basisregeling terug

Deze fysiotherapeuten hebben nu dus hun zin gekregen. Er is een stemming geweest en minder dan 6 procent van de ruim 20.000 leden heeft aangegeven de BasisPlusregeling te willen behouden. Dat is ene kleine minderheid en dus  wordt vanaf 1 januari de goedkopere Basisregeling weer de standaard regeling.

Deelnemers die nu in de zitten kunnen tot en met 1 januari aangeven welke regeling ze het liefst willen. Na 1 januari is er geen overstapmogelijkheid meer.

Meer informatie is te vinden op de website van de Stichting Pensioenfonds voor Fysiotherapeuten.