Pfizer en Moderna maken coronavaccins nog duurder: 'Schandalig'

010821 coronavaccin research lab.jpg

Farmaceuten Pfizer en Moderna hebben de prijzen voor hun coronavaccins verhoogd in nieuwe deals met de Europese Unie. Dat meldt de Amerikaanse krant Financial Times. De oude prijs voor een vaccin van Pfizer/BioNTech was 15,50 euro en is nu 19,50 euro, schrijft de Britse zakenkrant. Moderna verhoogde de prijs van 19 euro naar 21,50 euro.

In mei sloot de Europese Commissie namens de EU-landen een derde contract met Pfizer af. Overeengekomen is de aankoop van 900 miljoen doses van het bestaande COVID-19-vaccin en aangepaste vaccins voor varianten als dat nodig blijkt en die worden goedgekeurd. Het dagelijkse EU-bestuur heeft ook een optie op nog eens 900 miljoen vaccins.

Prijzen geheim gehouden

Zoals met de eerdere contracten is ook deze overeenkomst openbaar gemaakt maar de commissie en de fabrikant houden delen van de voorwaarden geheim, waaronder de prijzen die de unie voor het vaccin betaalt. Het Pfizer-vaccin is een van de duurdere coronavaccins. Het gaat in totaal om de levering van 2,1 miljard doses tot begin 2023: 1,8 miljard van Pfizer en 300 miljoen van Moderna.

Eind juni werd bekend dat de commissie 150 miljoen extra doses van het coronavaccin van het Amerikaanse Moderna heeft gekocht, nadat ze in februari al had getekend voor 150 miljoen doses. Ook daar zijn geen prijzen van bekendgemaakt. Een woordvoerder zegt desgevraagd dat de commissie 'nooit commentaar geeft over de prijzen in de vaccincontracten' en hij wil ook niet bevestigen dat de prijzen voor de prikken zijn gestegen. Het ministerie van Volksgezondheid kon de berichtgeving zondag niet bevestigen.

Farmaceuten spelen monopolie uit

Volgens een bron van de FT gebruiken Pfizer/BioNTech en Moderna hun sterke marktpositie om de prijzen op te drijven. Hun vaccins bieden volgens onderzoeken een hoge bescherming tegen COVID-19. Ook konden zij meteen nadat hun vaccins waren goedgekeurd voldoende doses produceren en snel leveren, terwijl het niet zo vlot liep bij de concurrenten Astra/Zeneca en Johnson & Johnson.

Brussel heeft bij verschillende vaccinmakers al miljarden doses besteld, meer dan genoeg om alle ongeveer 450 miljoen EU-burgers in te enten. Maar mogelijk blijkt het nodig om de prik te herhalen of duiken er virusmutanten op die een extra dosis vergen. Daarop wil de EU voorbereid zijn.

Oxfam Novib: 'Vaccins vijf keer duurder dan nodig'

Drie dagen geleden, voor de prijsverhoging van Moderna en Pfizer, stelde People’s Vaccine Alliance nog dat de wereldwijde bevolking tegen corona vaccineren vijf keer duurder is dan nodig door de monopolies van de farmaceuten. People’s Vaccine Alliance is een alliantie van zeventig organisaties, waar Oxfam Novib deel van uitmaakt. 

Zo betaalde Nederland in 2021 alleen al 470 miljoen euro te veel vanwege het monopolie van een klein aantal farmaceuten op coronavaccins. De verwachting is dat dit in 2022 oploopt naar ruim een miljard euro die Nederland te veel betaalt aan Pfizer/BioNTech en Moderna.

'Hadden de hele wereld kunnen prikken met dat geld'

Novib beleidsadviseur Ben van Gils vindt het schandalig: ‘Met Nederlands belastinggeld spekken we de kas van farmaceuten. Alleen al met de extra euro’s die Nederland voor Moderna en Pfizer/BioTech heeft betaald, had een miljard vaccin doses gefinancierd kunnen worden voor de rest van de wereld. Wanneer je dit doortrekt voor alle landen, hadden veel meer mensen wereldwijd gevaccineerd kunnen worden en hadden we een echte vuist tegen het virus kunnen maken.’

Bron: ANP, Oxfam Novib