Philips onderzocht dood apneu-patiënt niet en overtrad wet

philips.jpg

Philips heeft geen onderzoek gedaan naar de melding van de dood van een apneu-patiënt die een slaapapneu-apparaat van het bedrijf gebruikte. Ook is de melding niet doorgegeven aan de inspectie. Dat blijkt uit onderzoek van NRC. Het handelen van Philips is in strijd met de Europese regelgeving op dit gebied. Philips riep het apneu-apparaat dat de patiënt gebruikte, de Dreamstation, in 2021 terug omdat het 'ernstig tot levensgevaarlijk' letsel kon veroorzaken. Ook bij Radar kwamen destijds veel mails binnen over dit apparaat. 

Dreamstation in Radar

Meer dan 90 e-mails kwamen er bij Radar binnen over de Dreamstation van Philips. Het schuim in het apparaat, dat als geluidsdemper dient, zou afbrokkelen. Dit afbrokkelende schuim zou tot levensgevaarlijke situaties kunnen lijden. Ook zouden de stoffen uit de afbrokkelende stukjes schuim kankerverwekkend zijn. Naar aanleiding van deze meldingen, heeft Radar hier in januari 2022 een item over gemaakt.
 

Verband tussen dood en Dreamstation

In de uitzending van Radar komt letseladvocaat Mark de Hek aan het woord. Hij vertegenwoordigt een aantal mensen die van mening zijn dat hun ziekte verband houdt met het gebruik van het apparaat van Philips. Ook de familie die begin 2023 een overlijdensgeval meldt bij de fabrikant, is ervan overtuigd dat de dood van de man niet los te zien is van zijn jarenlange gebruik van de Dreamstation. 

Geen onderzoek of melding

Uit onderzoek van NRC blijkt dat Philips deze melding niet verder heeft onderzocht en ook niet heeft voorgelegd aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). "Een fabrikanten of diens gemachtigde is wettelijk verplicht ernstige incidenten en herstelacties met medische hulpmiddelen te melden", zo valt er te lezen op de website van de inspectie. Wel stuurde Philips de nabestaanden een rapportage toe, die het bedrijf in december 2022 ook al op de eigen site had geplaatst. In die rapportage, die gebasseerd is op nog lopend onderzoek door meerdere laboratoria, wordt het verband tussen het gebruik van een apparaat als de Dreamstation en gezonheidsschade als onwaarschijnlijk bestempeld, zo tekent NRC op.

 Tegenover de krant laat Philips weten dat zij de familie van de overleden man uitnodigen voor een gesprek.