'Piepkleine Smart zuinigste stadsauto'

smart_800.jpg

Wie op zoek is naar een zuinig tweedehands autootje is volgens de ANWB het beste af met de piepkleine Smart Fortwo.

Het stadsautootje verbruikt gemiddeld 1 liter benzine op 19 kilometer, waarmee het bovenaan de 'Top 100 Zuinige Occasions' staat van de autoclub. De Suzuki Swift Eco staat op de tweede plek (1 op 18,4), gevolgd door de Daihatsu Cuore, Volkswagen Lupo en Opel Corsa. Die verbruiken volgens de ANWB gemiddeld 1 op 18,3.

Werkelijk getankte liters brandstof

De organisatie baseert zijn lijst zuinige auto's op werkelijk getankte liters brandstof, niet op het door de fabrikant opgegeven verbruik. De ANWB onderzocht het verbruik van tweedehandsjes van bouwjaar 2012 en ouder. Kosten zoals onderhoud en reparaties werden buiten beschouwing gelaten.

In de categorie zuinige gezinsauto's voert de Lexus CT200h de lijst aan, met een verbruik van 1 op 18,8. Ook de Toyota Prius en de Toyota Auris, beide hybrides, scoren goed. Deze auto's lopen bijna 1 op 18. Met een Honda Insight of Civic zijn automobilisten eveneens goedkoop uit aan de pomp.

Volgens de ANWB zijn de auto's uit de top honderd als occasion te koop, voor prijzen die uiteenlopen van 750 euro (voor een Ford Ka uit 1998) tot 27.500 euro (voor een recente BMW 3 Serie).

Bron: ANP