Pioppi-dieet: mag je nou wel of niet pasta eten?

groentenbelangrijkste_artikelpasta.jpg

Na onze uitzending over voeding als medicijn kregen we heel veel vragen over het wel of niet mogen eten van pasta. We snappen de verwarring: in de uitzending vertelden twee Italiaanse vrouwen dat ze dol zijn op pasta. In dit artikel leggen we je uit of het nu wel of niet verstandig is.

Het Pioppi-dieet, gebaseerd op de levensstijl en eetgewoontes van de inwoners uit Pioppi, is ontwikkeld door de Britse cardioloog Aseem Malhotra. Hij claimt dat je met dit dieet in 21 dagen het metaboolsyndroom kunt terugdraaien. Deze aandoening is vaak een voorloper van diabetes en hart- en vaatziekten. Tijdens deze drie weken draait het om het aanpassen van je (eet)gewoontes.

Pasta als voor- of bijgerecht

Allereerst: als je je aan een dieet houdt, betekent dat niet dat bepaalde voedingsproducten 'verboden' zijn. Aangeraden wordt om bepaalde producten tijdens de drie weken te laten staan. Met name koolhydraten, waaronder dus ook pasta. Na deze drie weken kun je natuurlijk best af en toe pasta eten. Wat daarbij wel gezegd moet worden is dat de Italianen op een heel andere manier pasta eten dan dat wij in Nederland vaak doen. In Italië is pasta vaak een voor- of bijgerecht, met daarbij als hoofdonderdeel vooral groenten.

Pasta van courgette

Dus: probeer, als je het Pioppi-dieet wilt volgen in ieder geval drie weken pasta te laten staan. Tip: maak eens 'pasta' van courgetteslierten! Heb je na die tijd trek in echte pasta? Probeer het dan niet het hoofdonderdeel van de maaltijd te laten zijn en kies voor de volkoren variant. Of maak de pasta zelf, dan weet je zeker dat er niets geks aan toegevoegd is.

Meer over