Plan voor tegoedbonnen om miljoenen huizen te isoleren

21-9-13-natuur-milieu-isolatie-isoleren-woning-isolatieplan-ANP-431499967.jpg

Huiseigenaren met een laag inkomen moeten een soort tegoedbon krijgen om hun woning te isoleren. Dat staat in het zogenoemde Nationaal Isolatieprogramma, dat maandagochtend wordt gepresenteerd in Den Haag. Het plan is een initiatief van maatschappelijke organisaties als de Consumentenbond en Natuur & Milieu, de politieke partijen GroenLinks, CDA en ChristenUnie en Koninklijke Bouwend Nederland.

Nederland telt 2,7 miljoen woningen die slecht geïsoleerd zijn. Met het huidige isolatietempo duurt het volgens de initiatiefnemers tot het jaar 2100 voor alle huizen in ons land goed geïsoleerd zijn. 'Het Nederlandse isolatiebeleid moet op de schop', zeggen ze. 'Het isoleren van woningen moet sneller, slimmer en socialer.'

'In het Klimaatakkoord staat dat in 2050 alle huizen duurzaam moeten zijn', aldus Tweede Kamerlid Pieter Grinwis van de ChristenUnie. 'Met dit isolatieplan helpen we uiteindelijk de energierekening en energieconsumptie van gezinnen omlaag te brengen', aldus zijn collega-Kamerlid Henri Bontenbal (CDA). En Laura Bromet van GroenLinks: 'Veel mensen zijn bang dat ze de klimaatmaatregelen niet kunnen betalen. Terwijl ze het wel willen. Met dit isolatieplan kan iedereen een energiezuinig en comfortabel huis krijgen.'

Tegoedbonnen, vakmensen en isolatieteams

Woningeigenaren met een smalle beurs kunnen volgens het plan een voucher, een tegoedbon, aanvragen. Het is een van de punten in een manifest met twaalf concrete voorstellen. Andere punten zijn onder meer het opleiden van vakmensen in de isolatiebranche en het instellen van teams die bewoners actief benaderen en ondersteunen. 

Verhuurdersheffing moet omlaag

Het AD schrijft dat het plan ook de verhuurdersheffing voor woningcorporaties aanvalt: die moet omlaag of worden afgeschaft, om de corporaties te stimuleren om op grote schaal huurhuizen te isoleren. Het hele plan zou minstens 300 miljoen euro per jaar kosten, bovenop subsidies die al bestaan. 

De organisaties en politieke partijen hopen dat het aantal deelnemers de komende tijd toeneemt 'om met meer kracht het isolatiebeleid te verbeteren'.

Vereniging Eigen Huis (VEH) pleitte voor de zomer al voor een isolatieplan, zoals nu wordt ingevoerd. Het gaat volgens VEH vooral om huizen met energielabel B of lager die zijn gebouwd voor 1995. De helft van de mensen die zo'n huis hebben, liet weten graag te willen isoleren, maar op te zien tegen de hoge kosten, waarvoor pas achteraf subsidie kan worden aangevraagd.

Bron: ANP / AD