background branding

'Plannen om huizen te verduurzamen vergevorderd'

klimaat-geld-04-06-2018.jpg

De plannen om alle huizen in Nederland de komende tientallen jaren te verduurzamen zijn vergevorderd. Wat opvalt: we moeten niet te hard van stapel lopen. En geruststellend: het is de bedoeling dat we het niet direct in onze portemonnee voelen, al is het natuurlijk afwachten of dat ook echt lukt.

Dat blijkt uit gesprekken van de NOS met deelnemers die werken aan het klimaatakkoord. Het akkoord wordt op 6 juli gepresenteerd, maar de hoofdlijnen tekenen zich al af.

Belasting op aardgas omhoog

Om mensen te stimuleren van het gas af te stappen, gaat de belasting op aardgas waarschijnlijk omhoog en die op elektriciteit omlaag.

Voor alle 12.000 wijken in Nederland wordt een plan opgesteld hoe ze tot 2050 duurzaam gemaakt kunnen worden. Nederland wordt hier voor opgedeeld in dertig 'energie-regio's'. Provincies, gemeenten en energiebedrijven moeten dan kijken wat per wijk de beste oplossing is.

Van gas los

Eerder maakte Radar een documentaire over aardgas: Over dertig jaar zal niemand meer in een diesel- of benzineauto rijden, zal geen enkel huis meer aangesloten zijn op het gas en is ieder gebouw verlicht en verwarmd door middel van duurzame bronnen.Radar Extra Documentaire: Van gas los

Bron: ANP MediaWatch / NOS