Plastic binnenkrijgen door het drinken van een kopje thee? Dit moet je weten

12102020 theezakje.jpg

Een kopje thee drinken in de ochtend wordt door veel mensen ervaren als een goed begin van de dag. Onderzoek toont echter aan dat bepaalde theezakjes miljarden microdeeltjes plastic afgeven in thee. Maar hoe kwalijk is dit? En wat kun je ertegen doen?

Polypropyleen in je theezakje

Op de doos van het Britse Fairtrade-theemerk Clippers staat dat de zakjes 100 procent ongebleekt, plasticvrij en GMO-vrij (zonder genetisch gemanipuleerd organisme) zijn. Maar betekent dit dat alle andere theezakjes dan wel plastic bevatten? Die vraag stelde omroep BBC in een recente uitzending van 'War on Plastic with Hugh and Anita'.

De University van East Anglia heeft onderzoek gedaan naar de hoeveelheid plastic in zes van de grootste theemerken van Groot-Brittannië. De theezakjes werden vijf dagen in een koperen ammoniakoplossing geplaatst waarin ieder materiaal oplost, behalve plastic. 

Uit nader onderzoek blijkt dat de theezakjes van Twinings, Yorkshirk Tea en Tetley polypropyleen bevatten. Dit werd niet aangetroffen in de theezakjes van Clipper, Pukka en PG Tips. De eerstgenoemde merken hebben in reactie op de uitzending laten weten dat ze vóór eind 2020 alleen biologisch afbreekbare materialen zullen gebruiken. 

'Meer plastic in theezakjes dan in andere voedingsmiddelen'

Uit onderzoek uit 2019 van de afdeling Chemische Technologie van de McGill University in Montreal (Canada) is daarnaast gebleken dat de hoeveelheid micro- en nanodeeltjes plastic in je thee, groter is dan de hoeveelheid plastic die eerder in andere voedingsmiddelen is aangetroffen. In dit onderzoek worden overigens geen merknamen genoemd.

Waarom zit er plastic in theezakjes?

Bij de meeste theezakjes is deze niet-biologisch afbreekbare plasticsoort toegevoegd aan de papiervezels om ze te sealen. Ze gaan dus minder snel kapot. Dit neemt echter niet weg dat plastic niet in thee hoort te zitten.

Hoe zit het met bekende theemerken in Nederland en plastic?

Jacobs Douwe Egberts van Pickwick verklaarde vorig jaar tegenover de Volkskrant dat 'slechts een heel klein deel van het assortiment bestaat uit plastic theezakjes'. Deze zakjes zijn zowel van nylon als pet gemaakt. 

Unilever (van onder andere Lipton Tea) meldt tegenover de krant dat 'sommige piramidezakjes van petplastic zijn gemaakt'. 'Naast papieren en biologisch afbreekbare zakjes zijn er ook papieren zakjes, waarin een klein percentage plastic is verwerkt.' Uiteraard worden sommige van de eerdergenoemde Engelse theemerken ook in Nederland verkocht. 

Zijn microplastics in thee gevaarlijk?

Hans Bouwmeester, universitair hoofddocent Agrotechnologie en Voedingswetenschappen aan Wageningen Universiteit, laat in hetzelfde artikel weten dat we nog te weinig weten over de schadelijke effecten van microplastics. Alhoewel in het onderzoek grote aantallen zijn aangetoond, is het nog altijd veel minder dan een korrel suiker.

Wetenschapsfinancier ZonMw investeert 1,6 miljoen euro in vijftien onderzoeksprojecten over de effecten van microplastics op het menselijk lichaam. De voorlopige resultaten tonen aan dat microplastics wel degelijk een effect hebben op ons lichaam. Nader onderzoek moet aantonen in hoeverre dit schadelijk is. 

Uitzending Radar over microplastics

Radar besteedde eerder al aandacht aan verhalen over microplastic. Je kunt de uitzending hier terugkijken:

Verhalen over microplastic

Wat kun je er zelf tegen doen?

Mocht je de nadere onderzoeksresultaten niet willen afwachten of vind je het gewoon geen fijn idee om microplastics binnen te krijgen door het drinken van thee, dan kun je je natuurlijk altijd zelf inlezen over hoe het zit met bepaalde theemerken en het gebruik van microplastics. Sommige zakjes zonder plastic zijn daarnaast dichtgestikt in plaats van dichtgeperst. Je kunt er ook voor kiezen om thee te trekken van gedroogde kruiden, met behulp van een theezeefje.