'Plasticbelasting gaat elke Nederlander gemiddeld 16 euro kosten'
Volgens brancheorganisatie Plastics Europe gaat de Europese plasticbelasting elke Nederlander gemiddeld 16 euro per jaar kosten. Dat meldt RTL Nieuws. De taks moet de recycling van plastic stimuleren. Het is de bedoeling dat de belasting voor plasticverpakkingen die niet recyclebaar zijn per 1 januari 2021 wordt ingevoerd.
Volgens de nieuwsbron wordt in Nederland jaarlijks 512 miljoen kilo aan plastic gebruikt voor verpakkingen. Dit gebeurt met name in de voedselindustrie.
Deel van herstelfonds coronacrisis
De taks zou jaarlijks 6 tot 8 miljard euro aan extra inkomsten voor de EU opbrengen. Het geld dient te worden geïnd door de lidstaten in de vorm van contributie, waarna het rechtstreeks naar Brussel gaat. De hoogte van dit bedrag wordt bepaald door recycleresultaten. De belasting maakt deel uit van het herstelfonds voor onder meer de landen die zwaar zijn getroffen zijn door de coronacrisis.
64 euro voor een gemiddeld gezin
Volgens Theo Stijnen, directeur van de brancheorganisatie, moeten we straks over bijna twintig kilo aan afval een plasticbelasting betalen. 'Die kost 80 cent per kilo. Dus 16 euro.' De nieuwsbron voegt hieraan toe dat het voor een gemiddeld gezin met twee kinderen dus 64 euro zal kosten.
Verdeeldheid
De meningen zijn echter verdeeld over de invoering van de taks. 'Het gaat als het wordt doorberekend om wat centen per verpakking', stelt Rob Verhagen, sustainability-manager bij Oerlemans Packaging, een van de grootste producenten van verpakkingen in Nederland tegenover RTL. Om die reden denkt hij dat de consument de belasting amper zal opmerken.
Geen oplossing
Volgens de plasticindustrie zullen consumenten hun gedrag bovendien niet aanpassen. Dit geldt ook voor de producent. 'Bedrijven worden alleen maar op extra kosten gejaagd. Dit is gewoon een ordinair belastingplan. Om de Europese begroting te dichten', meldt Verhagen. Ook is hij van mening dat het de problemen met plastic zwerfafval niet oplost.
Stijnen stelt daarnaast dat de taks juist het gebruik van andere verpakkingsmaterialen met een grotere impact op het milieu zal stimuleren, zoals glas bijvoorbeeld.
Wel degelijk effectief
Jelmer Vierstra, programmamanager circulaire economie van Natuur & Milieu spreekt van 'krokodillentranen'. Volgens hem zal een milieubelasting wel degelijke effectief zijn. 'Dat blijkt uit talloze wetenschappelijke onderzoeken.'
De stellingname dat er door de taks meer gebruik zal worden gemaakt van andere verpakkingsmaterialen waar plastic ondanks alles toch de beste oplossing is, vindt hij absurd. 'Denk maar niet dat we de biefstuk nu in papier verpakt in de winkel zien liggen.'
Details nog onduidelijk
De volgende stap is dat de verdere details over de belasting moeten worden uitgewerkt in een wet. Vooralsnog is er daarom nog veel onduidelijk over de taks.
Bron: RTL Nieuws