Plastische chirurgie zeer waarschijnlijk terug in basisverzekering

operatie_ooglid_123rf_780.jpg

De kans is groot dat medisch noodzakelijke ooglidcorrecties, besnijdenissen en enkele andere cosmetische ingrepen vanaf volgend jaar weer worden vergoed vanuit de basisverzekering. Meerdere Radar-uitzendingen maakten het afgelopen jaar duidelijk hoe schrijnend de huidige situatie is.

Sinds 2005 zit een deel van de plastische chirurgie niet meer in het basispakket en worden veel operaties niet meer vergoed. De Adviescommissie Pakket buigt zich vrijdag over een positief conceptadvies van het Zorginstituut om dit terug te draaien.

Als de commissie dit advies goedkeurt, gaat het naar minister Schippers van Volksgezondheid, die zulke adviezen doorgaans overneemt. Vanaf 2017 zitten dergelijke ingrepen dan weer in de basisverzekering.

In onze uitzending van 30 maart 2015 heeft ze bovendien zelf gevraagd om 'een voorstel dat ik niet kan weigeren'. Het lijkt erop dat dit zo'n voorstel is.

Goed nieuws voor duizenden patiënten

Dit is goed nieuws voor de ongeveer 5000 patiënten per jaar van wie de oogleden zo hangen dat ze bijna niets meer kunnen zien. Zij kunnen dan vergoeding krijgen voor hun medisch noodzakelijke ooglidcorrectie.

Nog eens 5000 komen in aanmerking voor vergoeding van een besnijdenis, die medisch noodzakelijke is omdat ze infecties krijgen door bijvoorbeeld een nauwe voorhuid. Een schrijnend voorbeeld van een niet-vergoede circumcisie bespraken we in onze uitzending van 7 oktober 2013.

Verder komt er een vergoeding voor borstimplantaten voor mensen met een aangeboren afwijking (aganesie / aplasie) en de vergelijkbare situatie bij man-vrouw-transgenders.