PlayStation 5 heeft veel minder opslag dan beloofd | Radar Checkt!

De klantenservice van Sony geeft verkeerde informatie over de opslagruimte van de PlayStation 5. In plaats van 825GB, zoals op de doos vermeld staat, is er na het installeren maar 667GB opslagruimte. 

Nadat gamers maandenlang reikhalzend hadden gewacht, kwam dan eindelijk eind vorig jaar de grootste spelcomputer ooit uit: de PlayStation 5. Voor gamefanaat Daan Nagel leek dat het startschot om te kunnen genieten van zijn favoriete games met snelle laadtijden - maar dat viel tegen. Bij het kopen van de PlayStation 5 staat op de doos een opslagruimte van 825GB beloofd, maar na het installeren blijkt dat er nog maar 667GB vrij is aan opslag. Dat zijn een stuk minder games die erop kunnen.

Ook de Sony-klantenservice licht verkeerd voor

Wellicht een foutje op de doos? Radar neemt de proef op de som bij de klantenservice van Sony: ook zij geven foutieve informatie. Er zou toch echt 825GB op de Playstation staan.

Waar vind je de echte opslagruimte?

Fons haalt verhaal bij Sony, maar die wil mondeling niet reageren, dus volgt een schriftelijke reactie. Het bedrijf geeft aan dat een deel van de SSD-harde schijf is gereserveerd voor systeemsoftware en dat dit staat aangegeven in de gebruikershandleiding.

De 825GB staat voorop de doos, maar voor de netto opslagruimte moet je dus de gebruikershandleiding doorspitten. Daarbij geeft Sony als excuus dat zij niet de enige hierin zijn, want dit zie je ook terug bij andere apparaten die werken met systeemsoftware, zoals mobiele apparaten en computers.

Forumreacties

8
  • Door Radar

Op de doos van de PlayStation 5 prijkt een belofte van 825GB aan opslagruimte op de SSD. Ook de klantenservice van Sony noemt dat getal. Maar als je de spelcomputer installeert en voor het eerst opstart, blijk je maar 667GB tot je beschikking te hebben. Dat is een vijfde minder! En aangezien videogames tegenwoordig tientallen gigabytes in beslag nemen, zal de harddrive een stuk vlugger vol raken. Sony zelf zegt dat dit voorkomt op veel meer apparaten, niet alleen de PS5. Het bedrijf noemt smartphones en pc's als voorbeelden. Wie heeft daar ervaring mee? Op welk apparaat bleek de opslagruimte veel minder dan aangegeven op de verpakking? Radar Checkt! gaat na hoe Sony 20% van de opslag van de PlayStation kwijtraakt.

  • Door crazyme

In 1980 was al bekend dat de ruwe opslagruimte van harde schijven niet gelijk is aan de netto opslagruimte. Kom op radar, is het alweer komkommertijd ? Daarbij heeft het besturingsysteem ook ruimte nodig.

  • Door Petra1987

@ crazyme, dit gaat wel heel ver terug. SSD is anders dan een harde schijf. En 158 GB verschil is best wel veel . Vraag is waar is die 158GB gebleven? Zit dit een besturingsbestand of is dit een cache ?