Politie onderzoekt praktijken ecodienst.online

politie-auto780.jpg

In een grootschalig rechercheonderzoek naar incassofraude heeft de politie afgelopen woensdag op verschillende plaatsen in Nederland beslag gelegd op administratie en gegevensdragers. Het Openbaar Ministerie heeft aan Radar bevestigd dat het onder andere onderzoek doet naar de praktijken van ecodienst.online.

Het onderzoek werd recent opgestart naar aanleiding van binnengekomen informatie (onder andere vanuit België) alsmede door aandacht van Radar.

Werkwijze ecodienst.online

De dienst ecodienst.online biedt een jaar lang toegang tot een website met 'exclusieve kortingen' op online aankopen. Radar werd zelf ook lid en ontdekte dat er helemaal geen exclusieve kortingen op de website staan. Er staan aanbiedingen die je ook gewoon via Google kunt vinden. De dienst die wordt aangeboden is dus misleidend en ook de wijze waarop deze wordt verkocht, is niet in overeenstemming met de wet. Dat beaamt ook Joyce Donat van de Consumentenbond. Het gaat er vooral om dat Ecodienst geen product verkoopt, maar een dienst. Bij Radar en bij de Consumentenbond komen veel klachten binnen over Ecodienst, en ook op internet zijn veel klagers over deze en vergelijkbare diensten te vinden.

Meer diensten met zelfde principe

Er zijn meer diensten actief die allemaal via hetzelfde principe opereren: Ecodienst.online, buy2fly.nl, shopandfly.online, shoppendoejezo.com, weekendjegenieten.com, debestekorting.com en voordeligwinkelen.online. Allemaal werken ze met een site waar je een toegangscode voor koopt die een jaar geldig is en het gaat dan om een dienst waarbij je regelmatig terug moet naar de site om gebruik te maken van de dienst.

Onderzoek Politie

Uit onderzoek bleek dat er op grootschalige wijze incassofraude werd gepleegd over een periode van januari 2015 tot en met januari 2017. Meerdere inwoners van Nederland en België werden zo via onterechte automatische incasso’s gedupeerd. De automatisch geïncasseerde geldbedragen, naar schatting enkele miljoenen euro’s op jaarbasis, werden grotendeels naar het buitenland doorgesluisd. De slachtoffers werden vaak vanuit callcenters in het buitenland benaderd.

Beslag gelegd

Rechercheurs van de politie bezochten onder leiding van het Openbaar Ministerie onder andere adressen in Arnhem, Dieren en Zutphen om beslag te leggen op gegevensdragers en administratie. Daarnaast werden banktegoeden en luxegoederen zoals twee personenauto’s en camper in beslag genomen.

Aanhoudingen later

Het onderzoek zal zich voorlopig bezighouden met het vergaren van informatie uit de in beslag genomen administratie en gegevensdragers. Pas daarna zijn aanhoudingen te verwachten.

Bron: Politie / Radar

Meer over