background branding

Politie waarschuwt: duizenden mailadressen én wachtwoorden in handen van cybercriminelen

12012021 wachtwoord.jpg

Het Nederlandse cybersecuritybedrijf NFIR heeft op een buitenlandse server bestanden aangetroffen met daarin onder meer duizenden unieke e-mailadressen inclusief wachtwoorden. Voor Nederland gaat het om 2500 unieke e-mailadressen met bijna net zoveel wachtwoorden, meldt de politie in Den Haag.

De politie heeft woensdag de eigenaren van deze mailadressen een e-mail gestuurd om ze te waarschuwen.

Advies

In de mail krijgen betrokkenen uitleg en wordt geadviseerd wachtwoord(en) te wijzigen. De politie raadt onder meer aan de computer goed te beveiligen, virusscanners te gebruiken en sterke wachtwoorden te gebruiken, zoals bijvoorbeeld een lange wachtwoordzin die voor criminelen moeilijk te achterhalen is.

Cybercriminelen

Cybercriminelen zijn moeilijk op te sporen. Ze opereren vaak grensoverschrijdend en wisselen regelmatig van server. De politie werkt daarom bij de aanpak van cybercrime samen met veel partijen in binnen- en buitenland.

Beter wachtwoord kiezen

Het is dus van belang dat je een 'sterk wachtwoord' kiest. In dit artikel kun je lezen hoe je goede wachtwoorden maakt die je ook nog eens kunt onthouden. Je account beveiligen met tweestapsverificatie kan ook helpen.

Bron: ANP