PostNL mag aantal brievenbussen verminderen

Het aantal brievenbussen en postvestigingen mogen vanaf 2015 flink verminderen volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken).

PostNL heeft de mogelijkheid om het aantal brievenbussen terug te brengen van 19.000 naar 8.700 en het aantal postvestigingen van 2500 naar 1000. 

PostNL heeft het moeilijk omdat mensen steeds minder brieven en kaarten sturen. Eerder werd al besloten om vanaf 1 januari 2014 de post niet meer op maandag te bezorgen. Daarnaast wil Kamp het aantal dagen dat de post wordt opgehaald terugbrengen naar vijf dagen per week. 

TariefverhogingenVerder verhoogt PostNL zijn tarieven per 1 augustus. Het basistarief voor brieven binnen Nederland wordt 60 cent. 

Kamp stemde eind maart al in met de tariefsverhogingen. Daarbij gaat het basistarief voor brieven in Europa naar 96 cent en voor brieven naar de rest van de wereld naar 1 euro. Voor frankeermachines gaat het tarief naar 52 cent. Volgens PostNL betekenen de duurdere zegels dat een Nederlands huishouden gemiddeld 2 euro per jaar meer betaalt voor post.

Het is al de tweede keer dit jaar dat postzegels duurder worden. Volgens een woordvoerder van PostNL komt de snelle nieuwe verhoging doordat de postmarkt harder krimpt dan verwacht. PostNL rekent erop dat het Nederlandse postverkeer in 2013 met 8 tot 10 procent daalt. 'We doen er daarbij alles aan om de kosten te besparen, maar dat is onvoldoende. Daarom zijn we gedwongen de tarieven te verhogen.'

De nieuwe prijzen gelden volgens de woordvoerder voor onbepaalde tijd. PostNL heeft nog geen vastomlijnd idee wanneer de tarieven verder omhoog zouden kunnen gaan.

Bron: ANP