Premies autoverzekeringen stijgen verder in 2023

98546788_l.jpg

De premies voor autoverzekeringen stijgen. Tegenwoordig worden de prijzen soms met 25 procent verhoogd. Volgend jaar gaan ze waarschijnlijk nog harder stijgen. Uit navraag van BNR blijkt dat verzekeraars door inflatie gestegen kosten doorberekenen aan hun klanten. 

Sommige verzekeraars hebben de afgelopen tijd al hun prijzen verhoogd, bijvoorbeeld Allianz Direct. ‘Maar bij ongewijzigde omstandigheden zullen de prijzen in het nieuwe jaar verder moeten worden aangepast’, laat de verzekeraar weten aan BNR.

HEMA en Nationale-Nederlanden

Bij sommige verzekeringen steeg de premie sneller dan andere jaren. Dit was ook het geval bij HEMA verzekeringen. Dit komt omdat zowel het aantal schadegevallen als de kosten om die te herstellen toenemen. Maar ook bij Nationale-Nederlanden stijgen de kosten; hierdoor gaat de premie omhoog bij een deel van de klanten. 

In 2023 veel hoger

Hans de Kok, directeur van prijsvergelijker Pricewise, ziet dat in de tweede helft van dit jaar verzekeraars hun premies vaker verhoogden. Volgens hem gaat het om verhogingen die liggen tussen de 5 en 25 procent. 

Daarnaast hoort De Kok geluiden dat de premiestijgingen in 2023 veel hoger zullen worden dan tot nu toe. 

WA-verzekeringen

Directeur Arno Onink van Trend-RX (een onderzoeksbureau met kennis van mobiliteit en verzekeringen) verwacht bij WA-verzekeringen de grootste prijsstijgingen. Dit is een trend die prijsvergelijkers Pricewise en Independer nu al waarnemen.

Welkomstkorting

Verzekeraars schrappen daarnaast ook welkomstkortingen, om zo de kosten te verlagen. Tot slot worden klanten verzocht om af te zien van vervangend vervoer bij reparatie. Ook als klanten daar recht op hebben. 

Bron: BNR