Prijzen OLED-televisies met bijna 90% gedaald

780x439_lg-oled.jpg

Waren televisies met OLED-schermtechniek vijf jaar geleden bij de introductie ervan nog 14.000 euro, tegenwoordig kan je al een OLED-televisie in huis hebben voor nog geen 1500 euro. Dat is bekend geworden op techbeurs CES in Las Vegas.

De prijzen zijn de afgelopen jaren hard gekelderd. 'Bij de introductie van de eerste reeks OLED-televisies zo'n zes jaar geleden kostte een model nog zo'n 14.000 euro. Tegenwoordig kost een televisie met deze nieuwe techniek nog geen 1500 euro. Die televisies zijn veel goedkoper geworden', aldus Jeroen Peeters van LG. Het gaat hier dan wel om de Full HD-uitvoering. Voor 4K Ultra HD-uitvoeringen beginnen de prijzen bij tweeduizend euro bij LG en Philips.Leestip: waar moet je op letten als je een nieuwe televisie koopt?

Waarom OLED?

OLED staat voor 'Organic Light Emitting Diode'. Zo'n zes jaar geleden kwamen de eerste televisies uit met een groot formaat, zo'n 55 inch, die voorzien waren van een OLED-scherm. Dergelijke schermen hebben geen achtergrondverlichting aangezien elke pixel zelf licht geeft. Dat resulteert niet alleen in een veel dunner scherm en een veel rijker contrast, maar ook in een grotere kijkhoek. Consumenten krijgen daardoor een nog betere kijkervaring door diepere zwarttinten en natuurlijke kleuren.

Concurrent Samsung heeft enkele jaren geleden al gekozen voor een andere soortgelijke beeldtechniek, namelijk QLED. Hierbij is de basis een LED-scherm. Over het scherm wordt een laag met nanokristallen geplaatst. De 'Quantum dots' geven zuivere kleuren en een helder beeld.