Product kapot na de garantietermijn? Vergeet je wettelijke garantie niet

Als je een nieuwe televisie, wasmachine of elektrische fiets koopt, krijg je vaak twee jaar garantie van de verkoper of fabrikant. Wist jij dat je ook na deze tijd nog garantie kunt krijgen? Radar legt uit hoe je een beroep doet op je wettelijke garantie.
Verschillende soorten garantie
We kennen in Nederland verschillende soorten garantie. Om te beginnen heb je de verkopersgarantie. Met deze garantie belooft de verkoper als het ware dat het product voor een bepaalde tijd goed werkt. De (web)winkel mag zelf bepalen hoelang deze garantie geldt en wat voor voorwaarden eraan verbonden zijn. Vaak is dit een periode van één of twee jaar.
Hetzelfde geldt voor de fabrieksgarantie. Een jurist van het Europees Consumenten Centrum (ECC) legt uit: “Soms kan het ook zo zijn dat een fabrikant ervoor kiest om een fabrieksgarantie te geven voor zijn producten. Hier kan hij wel bepaalde voorwaarden aan stellen. Zoals bijvoorbeeld een fabrikant die alleen garantie biedt op bepaalde onderdelen.”
Tot slot heb je nog de wettelijke garantie. Dit is jouw recht op een deugdelijk product voor de verwachte looptijd van het product. Dit betekent dat de verkoper jouw aankoop gratis moet repareren of vervangen als die te snel kapot gaat (en dat niet jouw schuld is). Dit is in de wet vastgelegd, vandaar dat het de wettelijke garantie heet.
Wettelijke garantie gaat altijd voor
Belangrijk om hierbij te weten: de wettelijke garantie gaat altijd voor. Dus ook als je geen garantie meer hebt van de verkoper of fabrikant, moet de verkoper het product gratis vervangen of repareren als het kapot gaat binnen de verwachte looptijd.
Hoelang heb je wettelijke garantie?
Hoelang je wettelijke garantie duurt, hangt af van de gebruiksduur van het product. Sommige producten gaan langer mee dan andere, afhankelijk van de eigenschappen van het product. Denk bijvoorbeeld aan:
- De prijs: van een dure laptop mag je verwachten dat hij langer meegaat dan een goedkope variant.
- Het soort product: van een gietijzeren braadpan van een speciaalzaak mag je meer verwachten dan van een koekenpan van de markt.
- Nieuw of tweedehands: van een nieuw product mag je verwachten dat het langer meegaat dan een tweedehands product.
- De staat van het product: heeft de verkoper bij de koop een probleem gemeld en ben je daarmee akkoord gegaan? Dan kun je achteraf niet meer klagen dat het product kapot is gegaan.
Nog een voorbeeld: Als de motor van je koelkast na twee jaar kapot gaat, heb je recht op gratis reparatie of vervanging. Je mag immers verwachten dat zo’n apparaat langer dan twee jaar meegaat. Dit geldt niet als het lampje van je koelkast het na een paar jaar begeeft. Dan moet je die zelf vervangen. De verkoper of fabrikant van een product kan je vertellen hoelang het mee zou moeten gaan.
Moet je bewijzen dat het niet jouw schuld is?
Een belangrijke voorwaarde voor de wettelijke garantie is dat het product buiten jouw schuld kapot is gegaan. De jurist van het ECC legt uit: “Als het product binnen één jaar na aankoop kapot gaat, dan gaat de wet ervan uit dat het probleem al bestond en dat het dus niet de schuld van de consument is. Als de verkoper meent dat het wel de schuld is van de consument dan moet hij het aantonen. Bijvoorbeeld door te bewijzen dat de consument het verkeerd heeft gebruikt.”
“Als het product echter na een jaar kapot gaat, dan moet de consument bewijzen dat dit niet zijn schuld is geweest. De consument moet dan aantonen dat het probleem al bestond en dat het uit zichzelf kapot is gegaan zonder onjuist gebruik.”
Dit kun je doen door een erkende expert om een rapport te vragen, maar dit hoeft alleen als de verkoper aanvoert dat het jouw schuld was. Als de voering van jouw leren tas kapot gaat, kun je bijvoorbeeld aan een schoenmaker of specialist in lederwaren vragen waardoor het gebrek is ontstaan. En als je auto een raar geluid maakt, kun je een automonteur inschakelen om te bepalen hoe dit gebrek is ontstaan.
Hoe zit het met aankopen in het buitenland?
Ook in andere Europese landen krijg je garantie op je aankopen. De jurist van het ECC vertelt dat je twee jaar garantie krijgt op producten die je koopt van een professionele verkoper uit een EU-lidstaat. “Ontstaat dit gebrek binnen 2 jaar na de aankoop, dan heeft de consument in de EU het recht op garantie.”
“Deze wettelijke garantie is een minimum voor alle EU-landen. Als je iets koopt van een Nederlandse verkoper, moet deze verkoper een wettelijke garantie bieden die afhankelijk is van de levensduur van een product (maar minimaal 2 jaar). Verkopers in de meeste andere EU-landen hoeven ‘maar’ 2 jaar wettelijke garantie te bieden. Meer mag uiteraard ook, maar daartoe is hij niet verplicht.”
Dit geldt specifiek voor winkels en webshops in de EU. Als je rechtstreeks bij een webshop gevestigd buiten de EU koopt, dan gelden de Europese consumentenrechten in principe niet. Uitzondering is als de verkoper actief aan de EU verkoopt, dus bijvoorbeeld met een .nl-site of als er een Europees distributiecentrum of Europese vestiging is. Dan moeten deze verkopers zich ook aan de EU-wetgeving houden”, aldus de jurist.
Garantie op digitale diensten
Je krijgt overigens niet alleen garantie op fysieke producten die je aanschaft. Er zijn ook garantieregels voor digitale diensten en digitale producten met een digitaal element. Denk bijvoorbeeld aan streamingdiensten, e-books en smartwatches. De verkoper moet er tijdens de garantieperiode voor zorgen dat je het product normaal kunt gebruiken.
Dit houdt bijvoorbeeld in dat e-books geen fouten mogen bevatten en dat streamingdiensten goed moeten werken en de beloofde content moeten leveren. Ook moeten software en apps correct werken en moet je informatie krijgen over nieuwe updates en wat er gebeurt als je die niet installeert.
Zo doe je een beroep op jouw wettelijke garantie
Is jouw aankoop kapot? Meld dit dan zo snel mogelijk bij de verkoper en vraag om een oplossing. De verkoper moet het probleem binnen een redelijke tijd repareren. Duurt het lang? Dan kan hij je een product te leen geven.
Reparatie of vervanging moet overigens gratis zijn. Je hoeft daarom ook niet te betalen voor het terugsturen van het kapotte product. Deze retourkosten zijn voor rekening van de verkoper. Vraagt de verkoper hier toch geld voor? Dan kun je gebruikmaken van een voorbeeldbrief van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).
Wil de verkoper het probleem niet oplossen? Stuur dan een brief of mail waarin je hier nog eens om vraagt. De ACM heeft een voorbeeldbrief die je hiervoor kunt gebruiken.