Producten van oceaanplastic: komt dat plastic wel echt uit de oceaan?
Drinkflessen, zonnebrillen en kleding: er worden steeds meer producten gemaakt van oceaanplastic. Komt dit echt uit de oceaan? En is zulk plastic eigenlijk wel goed genoeg om te recyclen?
50 kilometer uit de kust
De term oceaanplastic doet vermoeden dat het plastic uit de oceaan is gevist. Toch hoeft dit volgens Jeroen Dagevos van de Plastic Soup Foundation niet altijd zo te zijn. Oceaanplastic is namelijk geen beschermde term en het heeft ook geen duidelijk afgebakende definitie.
“Plastic dat niet in de oceaan terechtkomt wordt al als ‘ocean bound’ gezien”, legt Dagevos uit. Bij ocean bound plastic gaat het om plastic dat het risico loopt om in de oceaan terecht te komen. Hieronder valt bijvoorbeeld ook plastic zwerfafval dat binnen een straal van 50 kilometer van de kust gevonden wordt. “Dat is echt heel breed”, aldus Dagevos.
Herkomst vaak onduidelijk
Aangezien ‘oceaanplastic’ geen beschermde term is, wordt de term vaak misbruikt. Bedrijven die willen verdienen aan milieubewuste consumenten kunnen de term bijvoorbeeld ook op nieuwe plastic producten zetten.
"In het verleden hebben we partijen hierop aangesproken”, vertelt Dagevos. “Het was dan vaak zeer onduidelijk waar het plastic vandaan kwam.”
Echt oceaanplastic is van slechte kwaliteit
Het is bovendien ook helemaal niet aannemelijk dat plastic dat uit de oceaan gevist wordt, nog gerecycled kan worden. “De kwaliteit van het oceaanplastic is slecht”, vertelt Dagevos. Het is al in zo’n verre staat van ontbinding dat het lastig is te verwerken. “Dit geldt zeker voor het drijvende plastic dat blootstaat aan UV-licht.”
“Toch zijn er wel voorbeelden van plastic dat uit de oceaan is gehaald en verwerkt is in kleding, maar dan heb je het vaak over visserij-afval zoals nylon netten.”
Doe je iets goeds voor de wereld als je oceaanplastic koopt?
Hoewel het goed is dat er plastic uit de oceaan wordt gehaald, draag je niet echt bij aan het oplossen van de plastic soep als je producten van oceaanplastic koopt.
“Je kunt beter kleding kopen van een goede kwaliteit die lang meegaat”, vertelt Dagevos. Als je kleding wast, komen er namelijk veel microplasticvezels vrij en dit is een groot probleem. “Het vervuilt onze leefomgeving en vormt een gevaar voor onze gezondheid.”
Om de oceaan te redden kun je dus beter investeren in kleding van goede kwaliteit dan in kleding van oceaanplastic. “Beter voor de natuur en ook beter voor je eigen gezondheid. Je ademt namelijk een stuk minder microplasticvezels in”, aldus Dagevos.