Profiel aanmaken bij iDEAL: hoe werkt het? En is het veilig?

I Deal

Het is vanaf 15 april 2024 mogelijk om een profiel aan te maken bij betaalsysteem iDEAL. Hoe werkt dit? Waarom zou je het doen? En is het eigenlijk wel veilig? Radar zet het op een rij. 

Hoe werkt het iDEAL-profiel?

Het is nu mogelijk om bij iDEAL een persoonlijk profiel aan te maken. In dit profiel worden je gegevens - zoals je naam, e-mailadres, rekeningnummer en adres - opgeslagen in het iDEAL-systeem. 

Als je online winkelt en afrekent met iDEAL Snel Bestellen, herkent iDEAL je profiel. Je wordt dan direct doorgeleid naar je bankomgeving om de betaling goed te keuren, in plaats van dat je al je gegevens in moet vullen. 

Waarom zou je een iDEAL-profiel aanmaken?

Door zo’n iDEAL-profiel in te stellen, hoef je niet meer bij elke online-bestelling je adres en persoonsgegevens in te vullen. Online bestellen zou hierdoor dus iets sneller moeten gaan. 

Het aanmaken van een profiel is overigens niet verplicht. Het blijft ook mogelijk om zelf je gegevens in te vullen en zonder account te betalen. 

Hoe maak je een profiel aan?

Het iDEAL-profiel maak je aan via je bank. Je logt in bij de app van je bank of bij internetbankieren. In de instellingen kun je het account aanmaken. 

Bij Rabobank vind je het bijvoorbeeld onder ‘betaalrekeningen’. Hier scrol je naar beneden tot je ‘iDEAL’ ziet staan. Daar kun je onder het kopje ‘Andere vormen van betalen’ je profiel aanmaken. 

Het is overigens nog niet bij alle banken mogelijk om een account aan te maken. ING-klanten kunnen vanaf woensdag 17 april 2024 een profiel aanmaken en bij ABN-AMRO vanaf een ‘nader te bepalen moment’. 

Is het veilig?

Wat gebeurt er eigenlijk met je gegevens als je zo’n account aanmaakt? Volgens iDEAL worden je gegevens alleen bewaard bij Currence iDEAL BV., de eigenaar van iDEAL, als jij daar toestemming voor geeft. 

Bovendien worden je gegevens alleen gebruikt voor betalingen via iDEAL Snel Bestellen. iDEAL deelt jouw bezorggegevens dan eenmalig met de webwinkel waar je afrekent, zodat je niet zelf je adres en e-mailadres in hoeft te vullen. 

Goed om te weten: iDEAL vraagt nooit om wachtwoorden of inlogcodes. Inloggen gebeurt altijd via de betaalomgeving van je bank.