Contant geld opnemen zonder bankpas: zo werkt het

Contantgeldpinnen.jpg

Om contant geld op te nemen bij een Geldmaat-automaat heb je vanaf 3 oktober 2023 geen bankpas meer nodig. Je kunt namelijk contactloos pinnen met je mobiele telefoon of smartwatch. Radar legt uit hoe het werkt.

Hoe werkt contactloos geld opnemen?

Als je contactloos wilt pinnen, hoef je jouw bankpas dus niet meer in de automaat te steken. Je kunt je bankpas, telefoon of smartwatch nu ook tegen de reader van de automaat houden. Deze reader is herkenbaar aan het symbool voor contactloos betalen op de automaat en op het startscherm. Bij de reader brandt een lampje. 

Als je een bankpas gebruikt, start het scherm van de automaat meteen op. De transactie verloopt dan, net als eerder, via het scherm van de Geldmaat-automaat. Gebruik je jouw telefoon of smartwatch? Dan begint de transactie op dit toestel. Welke methode je ook gebruikt, je moet altijd je pincode invoeren. 

Waar kun je geld opnemen zonder bankpas?

Contactloos pinnen kan nog niet bij alle Geldmaat-automaten. Voorlopig is het alleen mogelijk bij de 23 Geldmaat-winkels in ons land en bij slechts enkele automaten op straat. De rest van de automaten volgt in de loop van dit jaar, net als de automaten bij bijvoorbeeld boekhandels en gemakswinkels. 

In 2024 komen daar de 900 automaten bij Albert Heijn bij. Eind 2024 moet je bij 85 procent van alle opname-automaten kunnen pinnen met je mobiele telefoon of smartwatch. 

Welke banken laten je contactloos pinnen?

Elke bank bepaalt zelf of ze klanten contactloos geld laten opnemen. Ook hoe en wanneer dit mogelijk is, is aan de banken zelf. 

Als je klant bent bij ING of Rabobank kun je vanaf 3 oktober 2023 meteen contactloos geld opnemen bij de geschikte Geldmaat-automaten. Klanten van ABN AMRO kunnen vanaf volgend jaar gebruik maken van de nieuwe pinmethode. 

Het je een rekening bij een andere bank? Dan is het nog onduidelijk of en wanneer je via je telefoon of smartwatch contant geld kunt opnemen. 

Bronnen: Geldmaat, NU.nl