Geld pinnen in het buitenland: zo voorkom je onnodige kosten

am73206388_l_normal_none.jpg

Wie buiten de eurozone geld opneemt, betaalt vaak ongemerkt veel meer dan nodig. Een Radar-lezer in Polen besloot net op tijd om Zloty’s op te nemen met de Poolse wisselkoers in plaats van de Europese en bespaarde daarmee 136 euro. Hoe kan dit? Radar legt het uit.

Wisselkoersen

Geld- en pinautomaten buiten de eurozone bieden je een omrekenservice. Hiermee kun je ervoor kiezen om het te betalen of op te nemen bedrag op één van de twee manieren op te nemen: volgens de huidige koers van het land zelf, of tegen de Europese wisselkoers.   De Europese wisselkoers kan soms nadelig uitpakken; in landen als Polen en Hongarije moet je voor geld opnemen of pinnen in een winkel soms tot 12 procent meer betalen.

De Radar-lezer in Polen zag dit net op tijd en bespaarde zo ruim 100 euro. Deze extra kosten worden zowel verrekend wanneer je in een winkel met je pinpas betaalt, als wanneer je geld opneemt bij een bank. 

Omrekenservice is ‘misleidend’

Uit onderzoek van de Duitse consumentenorganisatie Stiftung Warentest uit 2019 blijkt dat het verschil tussen de lokale- en Europese wisselkoers (genaamd: Dynamic Currency Conversion (DCC)) tussen de 2,6 en 12 procent is.  In Polen, Hongarije en Tsjechië werden de hoogste kosten geregistreerd. 

De Consumentenbond sprak in 2018 al van misleiding. Vaak staan er namelijk teksten als ‘0 procent commissie’ op de pinautomaat. “Het gaat alleen niet om commissie, maar om een koersopslag, dus dat is misleidend”, aldus een woordvoerder van de bond toentertijd.

Bronnen: NOS, Consumentenbond