Psychiatrische patiënten raken uitkering kwijt na gedwongen opname

20:05 psychiatrie.jpg

Een aantal psychiatrische patiënten is hun uitkering kwijtgeraakt nadat ze gedwongen zijn opgenomen, iets dat normaal gesproken alleen gebeurt bij gedetineerden. Belangenorganisaties trekken aan de bel, meldt de Volkskrant. 'Niemand kiest ervoor om ziek te zijn.'

De Vereniging de Nederlandse ggz heeft nog geen 'omvattend beeld' van het probleem, meldt directeur Veronique Esman in een gezamenlijke verklaring van de Nederlandse ggz, organisatie voor psychische gezondheid Mind en de Nederlandse Vereniging voor Psychiaters (NVvP). Maar, schrijven de organisaties, er zijn signalen dat de uitkering van een aantal psychiatrische patiënten is stopgezet nadat zij gedwongen zijn opgenomen. Het gaat vooralsnog om een beperkt aantal gevallen: drie in Amsterdam en enkele gevallen in de provincies Utrecht en Noord-Brabant. Welke gemeenten het precies zijn, wordt onderzocht.

Wettelijk mogelijk maar gebeurde tot nu toe niet

Wettelijk is het stopzetten of korten van uitkeringen van psychiatrische patiënten mogelijk, maar het was tot nu toe niet bekend dat gemeenten dit ook daadwerkelijk deden.

Bron: ANP

Consumentenjournalistiek in gevaar. Teken de petitie!

De NPO is voornemens om Radar en Kassa (BNNVARA) in te perken. Consumentenprogramma’s zijn van grote maatschappelijke waarde, omdat ze opkomen voor jouw belangen. Kijkers zijn daarom een petitie gestart tegen de plannen van de NPO. Je kunt de petitie hier tekenen.