Rabobank: minder foute boekingen door naamcheck

naamcheck-rabobank-23-03-2018-780.jpg

De extra controle op naam die door Rabobank in het leven is geroepen om minder foute boekingen te hoeven corrigeren blijkt succesvol. Volgens de bank zijn klanten in totaal 70 procent minder geld kwijt aan fraude met facturen. Daarnaast voorkomt de IBAN-naamcheck de helft van verkeerde betalingen.

Het AVROTROS-programma Opgelicht?! pleitte voor de extra controle.

Bij de zogeheten IBAN-naamcheck wordt de naam van de begunstigde gecontroleerd voordat de overboeking wordt uitgevoerd. Wanneer bij de check fouten worden ontdekt, krijgt de opdrachtgever een waarschuwing. Sinds de check is ingevoerd zijn volgens Rabo al meer dan 350 miljoen checks uitgevoerd. Per dag krijgen klanten circa 1500 keer een melding dat een rekening is opgeheven.

Adresboekcheck

Rabo voerde de check in september 2017 in. ASN Bank, RegioBank en SNS, die onderdeel zijn van De Volksbank, en ING volgen nu ook. ABN AMRO en andere banken zullen de check op termijn invoeren.

ASN Bank, RegioBank en SNS hadden vorig jaar al wel een adresboekcheck ingevoerd waarmee zij vooruitliepen op de IBAN-naamcheck. Hierbij krijgen klanten een melding als een contactpersoon uit het adresboek langer dan vijftien maanden niet is gebruikt.

Lees ook: Klant verwacht naamcontrole bij IBAN

Bron: ANP / Opgelicht?!