Rabobank: nog nooit zoveel afgelost

Klanten met een hypotheek bij Rabobank hebben vorig jaar een kwart meer extra afgelost dan in 2013. Het ging daarbij om een bedrag van 4 miljard euro. Nooit eerder is er door klanten van Rabobank zo veel afgelost, meldde de bank woensdag.

De tijdelijke verhoging van de schenkingsvrijstelling tot een ton speelde een grote rol. Extra aflossingen boven de 50.000 euro maakten 42 procent uit van het totaal aan extra aflossingen.

Vooral in december was er een hausse aan extra aflossingen. Klanten losten in die laatste maand van het jaar 1 miljard extra af, een kwart van het totale volume.

Schenkingsvrijstelling

'Blijkbaar heeft de verruimde schenkingsvrijstelling van 100.000 euro veel klanten geprikkeld om extra te gaan aflossen op hun hypotheek. Het aantal aflossingen met bedragen boven 50.000 euro wijst daar op. We merken dat klanten vaak niet weten dat er nog steeds een schenkingsvrijstelling bestaat van 52.752 euro', zegt hypotheekmanager Theo Harms van Rabobank.

Maatschappelijke trend

Niet alleen de vrijstelling maar ook de lage spaarrente is voor veel mensen een stimulans extra af te lossen, zegt Rabobank. Het is bovendien een maatschappelijke trend die een paar jaar geleden is ingezet. Uit cijfers van de bank blijkt dat het afgeloste bedrag de afgelopen drie jaar is gestegen van gemiddeld 144 miljoen naar 331 miljoen euro per maand.

Rabobank is een van de grootste spelers op de Nederlandse hypotheekmarkt.

Bron: ANP